Je hebt al een tijd een radiostation, en alles gaat redelijk tot goed. Je zender gaat “lekker” het geluid is strak en je scoort hevig (of niet, maar dan besta je waarschijnlijk binnenkort niet meer)
Voor het transport van de audio van de studio naar de zender liggen er muzieklijnen van de KPN die wel erg duur zijn, maar wat moet je anders.
Boem, de brief komt wel erg rauw op je dak vallen. Vanaf begin 2000 stopt de KPN met de verhuur van analoge muzieklijnen. De oplossing : Dure datalijnen of ISDN-lijn en een encoder en decoder. Kosten van dit alles slechts enkele tienduizenden guldens, maar de KPN is schappelijk, ze rekenen voor één keer geen aansluitkosten. Ja alsof je die niet kan betalen als je wel voor enkele duizenden guldens een digitale-lijn kunt laten aansluiten. Bedankt KPN !
Het probleem is minder groot voor grote landelijke en regionale stations, maar groter voor kleine regionale en lokale stations, voor het gemak maken wij geen uitzondering tussen publiek en commercieel. De meeste landelijke publieke, grote commerciële, -en een enkele die geld teveel heeft- maken gebruik van een uplink via een schotel, dus daar veranderd niet zoveel, en soms wordt het signaal via een onderband verbinding naar de zender getransporteerd. Maar voor veel radiostations gaat het geklooi nu echt beginnen. Met het verdwijnen van de analoge lijnen treft de KPN de minder financieel bedeelde stations, of diegene die een analoge lijn wel best vinden. De tegemoetkoming van KPN valt bij de grote investering in het niet.
Waarom dit alles vragen wij ons ons af ? Volgens KPN is de exploitatie van dergelijke lijnen niet rendabel meer, omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. KPN wil de lijnen best handhaven, maar dan gaat alles bijna net zo duur als een digitale verbinding worden. Maar al die klachten die mij laatst bereikten, dat waren er geen 10 of 20 maar wel 30 of misschien 40, bovendien vergeet KPN dat de kosten voor de huur wellicht net zo duur worden als de prijzen worden rechtgetrokken, maar vergeet Zij dat je aan beide zijden van de lijn wel een encoder en een decoder nodig hebt om het signaal weer van digitaal naar analoog te converteren.
Regionale publieke omroepen zullen wellicht via de R.O.O.S. (ROOS) iets voor elkaar kunnen krijgen, maar voor de lokale publieke omroepen is er de O.L.O.N. Daar krijg je een brief van waarin ze je op de hoogte stellen van dit feit. En verder …… verder niets !
Kleine commerciele omroepen staan wat dat betreft ook wel eenzaam, aangezien de meeste gebruik maken van de satelliet (schotel) dus dat wordt niks. Wat is nu de oplossing. Eigenlijk is die er niet, of toch wel. De KPN zou apparatuur kunnen verhuren (dat gaat dus nodeloos duur worden, we kennen de KPN), of je gaat gebruik maken van een data-lijn een zogenaamde trunk-lijn. Deze lijn is bedoelt om gebouwen van bedrijven die ver uit elkaar liggen op één telefooncentrale. Als er een niet al te grote afstand moet worden overbrugt, is dit de oplossing.
Doorgaans zijn deze lijnen recht tot 17 a 18 Khz, ruim voldoende dus voor mono signaal overdracht. Voor stereo heb je echter een gematchte lijn nodig, anders krijg je dat links er eerder is dan rechts, en dat klinkt niet echt fijn. Dit is een probleem.
In Amerika, Spanje, Duitsland etc kun je gebruik maken van zogenaamde straalverbindingen in speciaal voor dit doel ingerichte frequentie banden. De huidige banden die voor reportage verbindingen zijn ingericht zijn geen oplossing, omdat je nooit weet wie waar wanneer uitzend. Het zijn immers mobiele verbindingen. In andere landen worden banden rond de 900 Mhz gebruikt voor dergelijke verbindingen. Misschien kan de G.D.T.P. of de RDR in Groningen eens wat gaan betekenen. Deze systemen kun je kant en klaar kopen in Amerika, maar ook CBT heeft dergelijke systemen, echter ze zijn nog niet toegelaten in Nederland.
Wat en voordelen heeft deze vorm van verbindingen. Via je MPX ingang kun je een audiosignaal met RDS inpluggen, dat je weer bij de zender kunt inkoppelen in de audioingang van je zender. Je kunt vanaf je studio je RDS regelen, bovendien kun je al je audio processing in de studio zetten en een MPX signaal (composite-signaal)uit de straal ontvanger in de zender “stoppen”, dat scheelt een conversie, je signaal gaat er beter van klinken.
Een oplossing voor de radiostations die in stereo uitzenden, scheelt geld voor een extra zendlijn begrenzer bij de zender.
Maar de lokale omroepen mogen nog steeds niet in Stereo uitzenden, dus dat zal wel weer niet doorgaan.
Kent u LPD, zendertjes met weinig vermogen –enkele 10-tallen milli-watts die met een gerichte antenne constructie wel een heel stuk kunnen overbguggen-
Die zomaar in de handel te koop zijn kijk maar in de conrad catalogus. Bestel wel een zender die als draadloze audio overdracht set wordt aangeboden. Koop de zender en ontvanger alsmede de audio gedeelten die nodig zijn. De antenne kun je zelf wel maken denk ik. Maar mag dit voor deze doeleinden gebruikt worden ? Geen idee. Wat niet w..
Wat een probleem. Bedankt KPN !!
P de Zwart