Kijk- en luister geld

Je kent het wel, de overheid treft maatregelen, en de gevolgen zijn –nog niet- te overzien. Neem nu de kijk- en luister gelden. Binnenkort gaat dit via de belastingdienst geïnd worden, daarmee komt er een einde aan de Dienst Omroep Bijdrage die de kijk- en luister gelden int (D.O.B.).

Nu komt het probleem: de landelijke omroepen krijgen van de belastingdienst voortaan hun omroepbijdrage uitgekeerd, de regionale omroepen hebben dit via hun overkoepelende orgaan de ROOS reeds geregeld, maar de lokale omroep die deze opcenten krijgt staat mooi te kijken.

De OLON heeft op dit punt nog weinig geregeld, of geregeld gekregen. Ondanks het feit dan zij “ernstig protest hebben aangetekend” tegen deze gang van zaken. Maar beste OLON, deze beslissing stond al in het regeringsaccoord opgenomen, U had dus op de hoogte moeten zijn en al maatregelen in een vroeger stadium moeten nemen. U loopt wederom achter de feiten aan.

Ondanks dat men in Nijmegen prat gaat op de lobby die men heeft in DenHaag, die behelst blijkbaar niet veel meer dan een glaasje wijn drinken en een paar handen schudden op de diverse society bijeenkomsten in de residentie. Pieter (de Wit) schijnt lid te zijn van de democraten 66, maar dat heeft vooralsnog weinig zoden aan de dijk gezet, niet waar?

De lokale omroep wordt dus nog steeds niet als volwaardig gezien door de overheid. Komt dit door de omroep zelf, of door haar vertegenwoordigers? Beide denk ik. Soms hoor ik in Nederland omroepen die zeer professioneel bezig zijn, maar er wordt nog steeds wat afgeprutst in dit land. Verder zou de structuur die de OLON heeft wellicht moeten worden aangepast aan de eisen die de moderne tijd stelt aan een dergelijke organisatie. De OLON is begonnen als goedwillende en goedbedoelde “amateurs” die van de lokale omroep in Nederland wat wilde maken.

De OLON heeft – in samenwerking met de diverse lokale omroepen – wel een hoop voor elkaar gekregen maar de organisatie is blijkbaar niet berekend op het takenpakket wat op hen afkomt. Mensen bij de OLON dienen blijkbaar overal verstand van te hebben, is het niet de mediawet, dan zijn het wel de regels die de RDR aan de zendinstalaties oplegt en of er al dan niet in de toekomst in stereo kan worden uitgezonden, laat staan de frequentie problematiek (we spannen een kort geding aan, maar de rechter verklaart het niet ontvankelijk, dan ga je toch direct in hoger beroep lijkt mij ??), of de wensen van de overheid, of het commissariaat voor de media en ga zo maar door.

Je kunt niet overal verstand van hebben, en wellicht wordt het na een aantal jaren dan toch tijd voor vers bloed bij deze organisatie, mensen die nieuwe ideeën hebben, en er met frisse zin tegenaan gaan.

Tot de volgende keer

P. de Zwart