In het land waar grote netwerken de ether beheersen bestaat ook nog het tegenovergestelde. Superlokale radio. Er zijn er ongeveer 600 van verspreid over het hele land. Ze mogen uitzenden met minder dan 100 W en dat komt er niet verder dan een kilometer of vijf � zes. Het opstarten van zo’n superlokalo kost ongeveer $15.000 en de meeste worden onderhouden door buurtgenootschappen, kerken, milieuverenigingen, scholen en burgerrechtenactivisten.
Ik vind het een sympatiek idee. Een paar kilometer bereik is klein genoeg om volstrekt oninteressant te zijn voor iedereen die commerciële ideeën heeft, en $15.000 is met een beetje geluk wel bij elkaar te sprokkelen als je maar een groep enthousiaste vrijwilligers hebt, én wat support van de buurt.
De frequenties worden gevonden in de gaatjes tussen de ‘grote’ frequenties en zijn gebonden aan strenge regels. De federal communications commission – de FCC -, ofwel de Amerikaanse versie van het CvdM let er streng op dat deze microstationnetjes de grote jongens niet storen. Daar klagen de grote jongens natuurlijk over.
De Amerikaanse senaat bekijkt op dit moment of er niet nog wat meer ruimte gevonden kan worden voor deze ‘vrijwilliger’stations. In plaats van drie ‘buffer’ frequenties tussen een grote frequentie en een microstationnetje zouden twee ook wel genoeg zijn. Op die manier zouden er ook microstationnetjes in de grote steden kunnen komen. Omdat daar meer grote stations uitzenden, is daar over het algemeen minder ruimte. Het aantal ministationnetjes zou op die manier omhoog kunnen van 600 naar 2300.
Ook wordt er gekeken of er iets gedaan kan worden met de 3500 ‘doorzend’ frequenties. Grote stations kopen kleinere frequenties op en vergroten zo goedkoop het bereik van hun reclames. Ehh, ik bedoel zenders. Sorry. De voorstanders dan deze ministationnetjes vinden dat die doorzendzenders ethervervuiling zijn. Kom daar in Nederland eens mee. Bovendien helpen ze de samenleving niks, en de ether is toch openbaar bezit, en daarmee van het volk?
Wat wordt er dan op die stationnetjes uitgezonden? Nou, in Immokalee, op de rand van de Everglades in Florida zit WCTI 107.9. Het station wordt gerund door wat mensenrechtenactivisten die locale (illegale) latino’s informeren over de rechten die ze hebben. Daarnaast verzorgen ze nieuws uit Mexico, Haïti en wat nabijgelegen Caraibische eilanden. Door het station hoeven ze niet meer de folderen.
In Opelousas in Louisiana speelt KOCZ 103.7 zydeco, blues, hip-hop en gospel. Now that’s real varierty! Daarnaast is er een enthousiast team van leraren, dominees en advocaten dat de arme en nog steeds flink gediscrimineerde zwarte bewoners helpt met allerhande sociale zaken.
Vanuit de voormalige rommelkamer in een kerkje in Brookville, Pennsylvania zendt WWJL 95.9 preken, bijbelstudie en talkshows uit. De dominee is erg gelukkig met zijn zender. Het is een uitkomst voor ouderen, en voor een van de gemeenteleden die kerkgebouwen haat. Die kan nu lekker in de auto luisteren.
Maar het is niet allemaal zo serieus. In Valparaiso, Indiana zenden Rick Waston en hun vrienden hun favoriete muziek uit op WVLP 98.3. En in het zuiden van Alaska zendt KAQU 88.1 walvisgeluiden uit voor toeristen.
Vriendelijke groet uit Ohio, waar vogels eind april al eieren leggen, ook al sneeuwt het nog,
Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter