Er zijn voor mij voldoende redenen om belangstelling te hebben voor de bereikbaarheid van de kust. Op de eerste plaats woon ik zelf in een kustgemeente en zijn berichten over de bereikbaarheid van onze stranden vaak ook een indicatie voor de bereikbaarheid van mijn eigen woning, wanneer ik mij voor werkzaamheden elders bevindt. Ten tweede werk ik als vrijwilliger voor een lokale omroep met een bereik dat zich uitstrekt over een aantal kustgemeenten. Ook daar komt informatie over de situatie op de wegen in de regio goed van pas.
En, misschien we de meest directe link naar de verkeersinformatie, ik werk als medewerker in de meldkamer van de VID, de autoriteit als het gaat om verkeersinformatie in Nederland. Kortom, met bovengemiddelde interesse volg ik de berichtgeving over de bereikbaarheid van de kust en de manier waarop de overheden proberen er samen het beste van te maken.
Want, laten we eerlijk zijn. Een afdoende oplossing voor de grote stroom belangstellenden die zich op warme dagen in het blik perst om zich richting zee en strand te begeven, zal er waarschijnlijk nooit komen. In vrijwel alle gevallen is de infrastructuur ter plaatse nu eenmaal niet bedoeld voor het verwerken van dergelijke massa’s auto’s. Maar met goede voorlichting kan veel worden bereikt. Dit moet ongeveer de gedachte zijn geweest van de initiatiefnemers achter het project “Reach The Beach”. Een ongetwijfeld geldverslindende campagne, bedoeld om de weggebruikers te wijzen op de alternatieven voor het bereiken van de Nederlandse kustgebieden. Wie naar het strand wil afreizen, zou er goed aan doen om eerst even de website www.reachthebeach.nl te raadplegen. Althans, dat is wat ze mij tot nu toe hebben kunnen wijsmaken. Een echte stranddag hadden we nog niet gehad, dus wist ik veel…?
Maar op 5 augustus 2007 was het dan eindelijk zover. Nederland zocht massaal de verkoeling van de Noordzee op en de gevolgen voor het verkeer waren niet te vermijden. Al halverwege de ochtend werd gemeld dat de wegen naar de populaire badplaatsen als Hoek van Holland, Scheveningen, Zandvoort en Bloemendaal overvol raakten. Ik had lekker een dagje vrij en mij zie je dan doorgaans niet aan het strand liggen. Maar ik wilde natuurlijk wel even weten hoe de stand van zaken op de eerder genoemde website zou worden gemeld. Dus met veel belangstelling heb ik het webadres ingetikt. Maar wat een teleurstelling. Wat een buitengewoon grote afgang voor een zo prestigieus opgezet project. Behalve een overzicht van de badplaatsen die ons land rijk is en een verwijzing naar het algemene informatienummer van het openbaar vervoer viel er werkelijk totaal niets actueels op de website te bespeuren.
Op de voorpagina worden de symbolen verklaard. Links boven valt te zien dat een wit rondje staat voor “geen stranddag” en een soortgelijk rondje met een kleine stip erin voor “rustig”. Bevat het rondje echter een grote stip, dan is het “druk” en zal er ongetwijfeld sprake zijn van filevorming. Welnu, op de drukste stranddag van 2007 tot nu toe, afgelopen zondag dus, waren alle rondjes wit zonder stip. Er werd dus gesuggereerd dat het nergens een stranddag zou zijn. Da’s wel een mooie manier om er vanaf te zijn, want verder hoef je dan niets te vermelden. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Maar goed, ik laat me door deze blunder nog niet wegjagen en zoek dapper verder naar actuele informatie over de bereikbaarheid van de kust. Onder het kopje “Klik hier voor nieuws” tref ik vast wel relevante berichtgeving aan. Niet dus. Deze rubriek blijkt op 27 juni 2007 voor het laatst te zijn bijgewerkt. Bijna anderhalve maand geleden dus!
Bovendien valt me op dat het nieuwsbericht niet direct wordt weergegeven, maar als tekstdocument te downloaden is. Dat nodigt dus ook al niet echt uit tot verder lezen. Goed, welke opties hebben we nog meer? In het menu bovenaan de website staat de optie “radio”. Aangezien wij zelf als lokale omroep eerder dit jaar een brief ontvingen van “Reach The Beach” met een aanbod om speciale bulletins te gaan uitzenden, heb ik een vermoeden dat deze menukeuze dus iets van doen zal hebben met de deelnemende omroepen en me op zijn minst doorverwijst naar de informatie die op die stations te beluisteren is. Helaas, in dit deel van de website kan ik slechts de radiospotjes beluisteren die in de afgelopen periode door de ether zijn geslingerd. U kent ze vast wel, die spotjes met het tropische muziekje en de dame die uitbundig “Reach The Beach” roept. Leuk hoor, maar wat heb ik eraan op dit moment?
De enige logische optie lijkt me nu nog het bekijken van webcams. Wellicht verschaffen die mij meer duidelijkheid over de bereikbaarheid van de kuststrook. Maar nee, die laatste ijdele hoop blijkt al snel te vervliegen. Het enige dat ik te zien krijg zijn beelden van volle stranden. Ja, die had ik me ook zo wel kunnen voorstellen. Nergens een webcam gericht op de wegen naar de stranden? Kennelijk niet! Teleurgesteld sluit ik de website af, me realiserend dat ik er niets aan heb gehad deze te bezoeken. En met mij zijn er waarschijnlijk meer mensen die al snel zijn afgehaakt. Overigens, er is zwaar wel één ding zeer actueel aan de website. Dat is het weerbericht. Maar waarom staat er bijvoorbeeld geen actuele verkeersinformatie op? Of tenminste een linkje naar de websites waar dergelijke informatie wél gewoon te vinden is? Dit lijkt me weer een typisch geval van “geld over de balk”.