‘Sorcerer beter oud geworden dan Star Wars’

Sorcerer van William Friedkin is beter oud geworden dan Star Wars. “Ik weet wel welke ik nu de echte klassieker vind”, zegt cineast Martin Koolhoven.

De cultklassieker Sorcerer van William Friedkin heeft de tand des tijds beter doorstaan dan de eerste Star Wars-film. Dat vindt althans Martin Koolhoven, die de film vrijdagavond in Egzotik, de cult corner van Filmmuseum Eye, voor het eerst in Nederland vertoont. “Ze kwamen in 1977 tegelijkertijd uit in de bioscoop, waardoor Sorcerer werd ondergesneeuwd. Maar ik weet wel welke van de twee ik nu de echte klassieker vind”, zegt de regisseur tegen Novum Nieuws.

“Star Wars was natuurlijk aan absolute game changer”, gaat de 44-jarige filmmaker verder. “Daar stonden mensen soms tot zes straten verderop voor in de rij. En die film zat vol met baanbrekende visuele effecten. Daarbij vergeleken kwam Sorcerer ineens over als ouderwets, als cinema van voorbije tijden.”

Sorcerer, een existentiële thriller, vertelt over vier elkaar onbekende mannen die besluiten samen een lading nitroglycerine door de Zuid-Amerikaanse jungle te vervoeren. De film wist geen potten te breken in de Verenigde Staten, en in de Europese bioscoopversie hadden de producenten flink gesnoeid, tot grote onvrede van regisseur Friedkin.

Na een jarenlange rechtszaak kreeg Friedkin enkele jaren geleden dan eindelijk de rechten in handen. Meteen monteerde hij de film zoals hij die altijd al voor ogen had. Het resultaat was vorig jaar al te zien op het filmfestival van Venetië, maar nog niet eerder in Nederland.

Koolhoven weet wel hoe het is om je film niet aan het grote publiek te kunnen tonen. Zijn tv-film Suzy Q uit 1999, waarin latere sterren als Carice van Houten, Halina Reijn en Michiel Huisman hun debuut maakten, mocht vanwege muziekrechten nooit in de Nederlandse of buitenlandse bioscoop worden vertoond.

Koolhoven besloot drie weken geleden uit frustratie Suzy Q gratis via Youtube beschikbaar te stellen aan het wereldpubliek. Daar is de film inmiddels bijna twaalfduizend keer bekeken.

“Dat was een noodgreep”, geeft Koolhoven toe. “Maar ik vind het ook te makkelijk om de platenmaatschappijen maar weer de schuld te geven. Zij willen ook geld verdienen aan hun waar, en dat is volkomen terecht.”

Simpelweg eisen dat labels muziek gratis beschikbaar stellen lost niets op, vindt Koolhoven. “Maar je merkt wel hoe vervelend het nu geregeld is met rechten, die verschillen van land tot land. Internationaal een film uitbrengen wordt daarmee onnodig moeilijk gemaakt.”

[NOVUM]