Johnny de Mol en Géza Weisz spelen mee in de bewustwordingscampagne Doe Eens Goed Gek, gericht op jongeren met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid en vooral ook op hun omgeving. De campagne, heeft als doel om het onderwerp onder jongeren bespreekbaar te maken.
Jaarlijks krijgen gemiddeld 3000 Nederlanders een eerste psychose, vaak op jongvolwassen leeftijd. Als gevolg van de grote onwetendheid, onterechte angst of het gevoel van ongemakkelijkheid met de situatie, neemt de omgeving van een psychosegevoelige jongeren -helaas- vaak intuïtief meteen afstand. Dit terwijl er een wereld te winnen is, wanneer deze jongeren kunnen blijven deelnemen aan het gewone leven waarin een gezonde levensstijl gestimuleerd wordt.
Over psychosen en in hoeverre je er last van blijft houden bestaan ontzettende indianenverhalen. Als je het woord psychose gebruikt denkt men meteen aan enge films, waarin mensen worden afgebeeld die dan psychotisch zouden zijn, en andere mensen iets aan gaan doen. We moeten dat beeld echt afbreken, er is geen normaal en abnormaal en er is niet gek en gezond. Er is alleen maar menselijke variatie in hoe we omgaan met angsten en zorgen, aldus Prof. Dr. Jim van Os.
De Doe Eens Goed Gek campagne bestaat uit twee videosnacks getiteld ‘Gek op Sofie!’. Hierin nemen Johnny en Géza tijdens een date met Sofie, de bestaande vooroordelen en het stigma over psychosen op de hak. Daarnaast is, in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen de documentaire ‘Wie is Sofie?’ ontwikkeld. In deze korte documentaire wordt dieper ingegaan op de aanleiding van de campagne en de noodzaak van een betere bewustwording van psychosegevoelige jongeren zoals Sofie. De voorlichtingscampagne is ontwikkeld in de hoop het onbegrip te verminderen. [Radiowereld.NL]