Femke Halsema blij dat kabinet-Rutte nog zit

Femke Halsema is opgelucht dat het kabinet-Rutte 2 niet is gevallen. De bedenkster van de serie De Fractie vreesde scenario’s weg te moeten gooien.

Femke Halsema is opgelucht dat het kabinet-Rutte 2 vlak voor de kerstvakantie niet is gevallen. De bedenkster van de nieuwe VPRO-serie De Fractie volgde de ontwikkelingen in Den Haag met samengeknepen billen, omdat ze vreesde dat ze alle scenario’s kon weggooien en opnieuw moest beginnen.

Het huidige echte kabinet en de bestaande politieke partijen spelen namelijk een grote rol in de verder fictieve wereld van de Vrijzinnige Partij Nederland (VPN), die de kijkers vanaf maandag op NPO 2 een blik achter de schermen gunt.

Femke Halsema en producent Gijs van de Westelaken waren donderdag in Den Haag, waar ze de eerste beelden konden tonen van de semi-realityserie. Daar bekende ze dat ze hoopt dat het kabinet Rutte II de komende tien weken blijft zitten.

Wat ik met De Fractie wil, is laten zien hoe een parlement werkt, vertelt Halsema. “Er bestaan niet zo veel politieke dramaseries in Nederland. Als ze er zijn, zetten ze altijd de ministers, de macht centraal. Terwijl ik denk dat het parlement veel interessanter is om te laten zien, want uiteindelijk worden daar alle beslissingen genomen. Daar heeft de regering zich naar te voegen. Het geroddel en geruzie in de wandelgangen en de fractiekamers lenen zich volgens mij veel beter voor drama dan een stel ambtenaren op een departement.”

De VPN is een politieke partij met zes zetels in de Tweede Kamer. De partij mag dan uit de duim gezogen zijn, de club heeft al wel een website waarop bijvoorbeeld de nieuwjaarstoespraak staat van fractieleider Marise Collee, het partijprogramma en zelfs een nieuwsarchief met doorwrochte analyses uit NRC Handelsblad en de Volkskrant over het ontstaan van de partij. En de personages die vanaf maandagavond wekelijks op televisie voorbijkomen, twitteren ook al volop over actuele gebeurtenissen in Den Haag. Kortom, De Fractie is een mix van fictie en werkelijkheid.

In de dramaserie spelen echte politici en tv-journalisten een gastrol, onder wie Jos Heymans en Ferry Mingelen. “Ik heb zo nu en dan mijn oude adresboekje even gebruikt”, erkent de oud-politica. “Niet alleen om mensen voor gastrollen te werven, maar ook om hun hulp in te roepen tijdens de voorbereidingen. Onze spindokter uit de serie en onze regisseurs mochten bijvoorbeeld meelopen met een spindokter in Den Haag. Pia Dijkstra van D66 heeft actrices rondgeleid op het Binnenhof.” Kostte het overredingskracht om Kamerleden over te halen mee te werken aan de dramaserie? “Soms wel, maar er waren ook politici die zichzelf aanmeldden, grinnikt de voormalig politiek leider van GroenLinks.”

Halsema is zeer te spreken over de eerste afleveringen van de dramaserie, waar de komende dagen nog hard aan wordt geschaafd om de laatste actualiteiten erin te kunnen verwerken. “Ik heb zelden iets zo eng gevonden als het kijken naar de eerste twee afleveringen. Daarna maakte een groot gevoel van opluchting zich van mij meester, vertelt Femke. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik denk dat de serie snelheid heeft, interessant is en spannend. Dat is volgens mij het belangrijkste voor een serie.”

Femke Halsema en producent Gijs van de Westelaken introduceren met De Fractie een nieuw genre op televisie, omdat gewone Nederlandse dramaseries niet actueel zijn. Dat betekent dat de acteurs overdag scènes draaien die rond middernacht en ’s ochtends zijn geschreven. Dat betekent ook dat de makers niet om de aanslag in Parijs heen kunnen. “Het is een onderwerp dat je niet kan mijden”, zegt Halsema. “In de eerste aflevering van maandag staat ook de gaswinning in Groningen centraal. We marcheren mee met de politiek naar de provinciale statenverkiezingen. VPN voert de komende weken gewoon campagne om de kijkers het gevoel te geven dat ze een werkelijk een inkijkje krijgen in de politiek, hoe het werkelijk reilt en zeilt. Ik denk dat fictie een mooi middel is om te laten zien hoe politiek werkt.”

[NOVUM]