Kim-Lian van der Meij en Kees Tol zitten midden in de opnames van De Nationale Tweelingtest. De eeneiige tweelingen doen de presentatoren versteld staan, vertelden de twee donderdag op de presentatie van de nieuwe tv-show die SBS6 vanaf maandag 9 maart uitzendt.
Kim-Lian en Kees leiden een strijd die begint met zo’n tweehonderd eeneiige tweelingen. De presentatoren onderwerpen de tweelingbroers en -zussen aan allerlei fysieke en psychische tests, maar zijn ook zelf niet te beroerd mee te doen. Ze laten hun hartslag meten in de achtbaan in de Efteling en ondergaan een gezichtsscan om te onderzoeken of ze zelf uiterlijke kenmerken gemeen hebben.
De Nationale Tweelingtest is niet de zoveelste talentenjacht. Kees Tol: “Het is een competitie tussen mensen die geen talent hoeven te hebben. Ze moeten zichzelf zijn, dat is eigenlijk de competitie. We gaan in dit programma niet op zoek naar goed of slecht. We gaan vooral op zoek naar de ultieme eeneiige tweeling. Dat doen we op een leuke, vrolijke, positieve en ludieke manier.”
De twintig tweelingen die overblijven, ondergaan in de zes afleveringen een reeks populair wetenschappelijke tests. Kim-Lian en Kees raken gefascineerd door de resultaten. “Sommigen scoren heel hoog op de doe-opdrachten, bijvoorbeeld synchroonzwemmen. Maar ook bij de telepathie-test waren uitschieters.” Kees: “Met die test meten we het telepathisch vermogen van tweelingen. Ik ben een nuchtere Volendammer die daar helemaal niet in gelooft. Maar ook ik sta er soms van te kijken wat er uit zo’n test naar voren komt. Het is heel fascinerend om te zien.”
De presentatoren moeten wel toegeven dat ze de kandidaten onmogelijk uit elkaar kunnen houden. “Iedere dag vergissen we ons nog”, erkent Kim-Lian. “Ik ben blij dat ze van die naambordjes op hebben, de hele dag. Het verschil zie je bij deze tweelingen echt niet.”
Kim-Lian: “Natuurlijk zijn ze er al hun hele leven aan gewend dat mensen hun door elkaar halen. Wat me opviel is dat ze over het algemeen superblij zijn dat ze tweeling zijn. Er zullen toch ook wel dingen minder leuk zijn? Pas nadat we een aantal weken met ze waren opgetrokken, hoorde ik pas geluiden van sommigen die het vervelend vinden, dat ze altijd worden gezien als de tweeling, terwijl ze daarnaast natuurlijk ook een uniek persoon zijn.”
Kees Tol belooft de kijker ontspannen en leuke televisie. “We splitsen geen atomen. We gaan niet met een raket naar Jupiter, we gaan gewoon gezellig een uurtje naar tweelingen kijken.” [Novum/Radio.NL]