Het nieuws van vandaag: een krant met een smaakje, high-tech fretten en de onthulling dat de grootste Britse schrijver -quelle horreur!- een Fransman was. De verhalen in de kranten van donderdag zijn niet waar, maar voorbeelden van de Britse media die in een traditionele wedstrijd proberen de naïeve lezer op het verkeerde been te zetten.
De Engelse boulevardkrant The Sun probeerde zijn lezers te overtuigen dat het blad toch smaak heeft. Lezers werden uitgenodigd om aan een stukje van de krant te likken ‘om een verborgen smaak’ te proeven. Onder het vlak stond in kleine lettertjes gedrukt ‘May contain nuts’, wat zoveel wil zeggen als ‘Kan noten bevatten’. ‘Nuts’ betekent echter ook ‘gek’.
De Daily Telegraph opende met een bericht dat internetproviders fretten, die tunnels graven, gaan inzetten om breedbandinternet aan te kunnen bieden in afgelegen gebieden. Het radioprogramma Today van de BBC berichtte dat de moeder van William Shakespeare van Franse afkomst was.
De Daily Mail beweerde dat werknemers van de Britse ANWB zullen worden uitgerust met jetpacks om over files heen te kunnen vliegen en gestrande automobilisten te kunnen helpen.
De Guardian schreef dat de Britse Labourpartij geruchten probeert te ontkrachten dat premier Gordon Brown moeite heeft zijn woede onder controle te houden vanwege de nieuwe campagneleus ‘Stem op Brown. Of anders…’ Campagnestrategen zouden posters bedacht hebben op basis van bekende films ‘waarin Brown wordt voorgesteld als The Gordfather, The Terminator of als Mr. Brown uit Reservoir Dogs’.
De Britse media kennen een lange traditie van 1 aprilgrappen. In 1957 zond het nieuwsprogramma Panorama van de BBC een verhaal uit over een onwaarschijnlijk goede spaghettioogst in het zuiden van Zwitserland. Het verhaal werd overtuigend en met een stalen gezicht gebracht en is inmiddels een klassieke 1 aprilgrap geworden.
Ook op internet worden er 1 aprilgrappen uitgehaald. Zoekmachine Google had voor de gelegenheid een nieuwe dienst online gezet, Google Animal Translate. De dienst beloofde gebruikers exact te vertellen wat hun huisdier denkt.
De traditie om tijdens 1 april grappen uit te halen is volgens sommigen begonnen met het instellen van de Gregoriaanse kalender in de zestiende eeuw, waardoor het begin van het nieuwe jaar niet meer op 1 april plaatsvond, maar op 1 januari. Het gebruik gaat volgens anderen echter al terug tot de Middeleeuwen toen op 1 april ook al grappen werden uitgehaald. Weer anderen claimen dat de traditie voortkomt uit Indiase en Romeinse festivals waar domheid en wanbestuur werden gevierd. [Novum/AP]