Jonathan Ross is blij dat hij binnenkort vertrekt bij de ‘bange’ BBC, zo laat hij in een interview met de krant The Guardian weten. Begin dit jaar maakte de radio- en televisiepresentator bekend dat hij zijn contract met de Britse omroep, dat in juli verloopt, niet verlengt. Volgens Ross heeft deze beslissing vooral te maken met de veranderde sfeer binnen de BBC.
“Ik kan niet wachten om te vertrekken, want het bedrijf is behoorlijk veranderd,” zo vertelt Ross. “Ik vind het jammer dat het bedrijf nu geleid wordt door mensen die meer bezig zijn met wat de kranten over de omroep schrijven of wat de volgende regering er van vindt. Het is niet meer zoals het geweest is en dat vind ik verschrikkelijk jammer”.
In 2008 was Ross betrokken bij één van de grootste schandalen van de BBC van de afgelopen jaren. Samen met collega Russell Brand pleegde hij een reeks treitertelefoontjes aan het adres van Fawlty Towers acteur Andrew Sachs. Beide presentatoren lieten onder meer seksueel getinte opmerkingen over zijn kleindochter achter op de voicemail van de acteur. Russell Brand en twee Radio 2-bazen namen ontslag naar aanleiding van het incident. Jonathan Ross werd voor drie maanden onbetaald geschorst. De BBC kreeg een boete van 165.000 euro voor het incident.
Ross zelf omschrijft het vooral als erg vermakelijk: “Het was vreemd om mensen zich druk te zien maken over zoiets onbenulligs. Het was zo dom. Domme mensen schrijven domme dingen. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen waar je geen controle over hebt.”
Sinds het incident werd Ross scherp in de gaten gehouden. Niet alleen door de pers, maar ook door de BBC zelf. Die besloot zelfs in mei 2009 dat zijn wekelijkse radioshow op BBC Radio 2 niet langer live meer mocht zijn, zodat risicovolle uitspraken eruit geknipt konden worden.
Ondanks dat Ross uitkijkt naar zijn vertrek vindt hij het ook wel jammer dat hij weg gaat: “Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt. En ik werk er nog steeds met veel plezier.” Wat Ross na juli gaat doen is nog niet bekend. Zelf zegt hij al diverse aanbiedingen gehad te hebben. [RS/Radio.NL]