“Er moet een einde komen aan de legale zwendel van kabelexploitanten”. Deze woorden sprak Marco Swart, voorzitter kabelraden.nl, tijdens de jaarlijkse conferentie van de stichting. Voor ruim 150 mensen, leden van programmaraden en vertegenwoordigers van kabelexploitanten, zenders en anderen uit de kabelbranche, ging Marco Swart in op de zeggenschap van consumenten over hun tv-pakket.
En daarmee is het niet goed gesteld volgens Marco Swart. Aan de hand van een reeks klachten van gebruikers liet hij zien dat het afsluiten van een kabelabonnement een grote gok is.
Consumenteninvloed
Klanten zouden een adres moeten hebben voor hun klachten en opmerkingen. Ook moeten zij daadwerkelijke invloed hebben op de samenstelling van het digitale aanbod. Dat bepleit Marco Swart. “Wij zien dat de noodzaak tot invloed van klanten op het kabelaanbod niet kleiner maar juist groter wordt. Juist omdat kabelexploitanten de indruk wekken dat digitaal kijken voor iedereen geweldig is, is de teleurstelling des te groter als dat niet het geval blijkt te zijn. De Mediawet moet daar een oplossing voor bieden”. Hij roept de politiek op om die gewenste aanpassing van de wet zo spoedig mogelijk op te pakken.
Digitale pakket?
Waar het gebrek aan invloed toe kan leiden blijkt uit de klachten die Kabelraden.nl dagelijks ontvangt van kijkers over het verdwijnen van zenders uit het digitale pakket. Zoals deze: “eerst de kijkers lokken met een digitaal totaalpakket en vervolgens willekeurig gewaardeerde zenders als ProSieben en KabelEins verwijderen… het motief om het Digitale Televisieaanbod nog beter af te stemmen op de wensen van de kijkers is dan ook pure kletspraat”. Veel reacties kwamen ook binnen op het overhevelen van drie pornozenders naar een extra digitaal pakket, waardoor consumenten voor dezelfde zenders nu 11,95 euro extra moeten betalen.
“Veel kijkers geven aan juist vanwege een paar specifieke zenders gekozen te hebben voor het digitale pakket. Groot is dan de woede als juist die zenders, zonder inspraak, weer verdwijnen. Bovendien is er geen enkele mogelijkheid om hierover je beklag te doen. Kortom, een grote gok met als inzet de kosten van een decoder en het niet onaanzienlijke abonnementsgeld, aldus Kabelraden.nl, het landelijk steunpunt voor programmaraden. [Radiowereld.NL]