IKON vecht voor behoud van ‘De andere wereld’

De publieke omroep IKON vecht voor het voortbestaan van het Radio 1-programma ‘De andere wereld’. Voor het oudste (34 jaar) journalistieke radioprogramma, elke zondagochtend te horen tussen 08:00 en 09:00 uur, is vanaf september geen plaats meer. Dit heeft de radiodirectie van de Publieke Omroep (PNO) onlangs bepaald. ‘De andere wereld’ moet plaatsmaken voor nieuwkomers Powned en WNL. Ook sterk gegroeide omroepen BNN en Omroep Max krijgen meer zendtijd op Radio 1.

De IKON doet er alles aan om het actualiteitenprogramma te behouden. De omroep is een speciale actiesite gestart, onder de naam ‘De andere wereld moet blijven!’.

Hier kunnen luisteraars hun steunbetuigingen achter laten. Afgelopen zondag (25 april) hebben al ruim tweehonderd luisteraars gehoor gegeven aan de oproep in het radioprogramma om hun ongenoegen kenbaar te maken. Oud-presentator van Toppop en singer/songwriter Ad Visser steunt de actie ook en heeft een speciaal protestlied geschreven.

Steunoproep
Job de Haan, eindredacteur van De andere wereld, vertelt op de actiesite wat de IKON verder gaat doen:

“Binnen enkele dagen willen we een grote advertentie plaatsen in de landelijke dagbladen, waarin wij openlijk ons verzet tegen het plan onder woorden brengen. Daarbij hopen wij ook met uw steun die woorden kracht bij te kunnen zetten. Concreet vragen wij van de luisteraar: wilt u voor één keer uw naam zetten onder zo’n advertentie? Dat kost u verder niets, behalve dat wij u vragen om die aan ons kenbaar te maken via ons e-mail-adres. Dinsdag vergadert de Raad van Bestuur van de NPO over de plannen en kan men dus ook de plek van ‘De andere wereld’ alsnog veiligstellen. Wij hopen dat wij op uw stem en steun mogen rekenen!”

‘Radio Leuter en Jolijt’
Ook vaste columnist André Manuel heeft van leer getrokken tegen het verdwijnen van ‘De andere wereld’ in zijn column. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een kritisch journalistiek programma moet plaatsmaken voor ‘Radio Leuter’ en ‘Jolijt’. De IKON is namelijk bang dat hun zendtijd op zondagochtend wordt gevuld met ‘een gezellig programma met goed nieuws, met de Held van de Week en andere leuke rubrieken’. 

Geen vervlakking
Directeur Radioprogrammering van de NPO, Jan Westerhof, is verantwoordelijk voor de veranderingen. Hij zegt in een interview in de Volkskrant’ begrip te hebben voor de teleurstelling van makers van ‘De andere wereld’. Maar toch pareert hij de kritiek:

“Het is geen vervlakking… Alle 24 omroepen willen op Radio 1. Terwijl de NOS daar de helft voor zijn rekening neemt. Dat kan dus niet. De IKON is een radertje in een hele grote operatie. ‘De andere wereld’ is een goed en populair programma. Maar tien jaar geleden was hun luisteraandeel bijna 33 procent en nu nog 24.”

Toch vindt Westerhof dat er relatief weinig veranderingen vanaf september te zien zijn bij de publieke radio: “85 procent blijft hetzelfde. Dat is belangrijk, want radio is slow business. Luisteraars willen hun vertrouwde geluid horen.”

Mogelijk verplaatst
Eerder kwam de redactie van het EO-programma ‘Dit is de dag’ in actie voor het behoud van het uitzendtijdstip aan het eind van de ochtend op Radio 1. In de plannen van de directeur radioprogrammering wordt het programma verplaatst naar de middag omdat de luistercijfers ’s middags omhoog moeten, zei presentator Tijs van den Brink. Op de programmasite staan steunbetuigingen.

Boos over verdwijnen Viertakt
Ook het nieuwe ochtendprogramma van Annette van Trigt  op Radio 4 deed veel stof opwaaien. Veel luisteraars waren eind vorig jaar boos toen bleek dat de ochtendeditie van Viertakt hierdoor moest verdwijnen. Er kwamen toen veel protestbrieven  binnen bij de Publieke Omroep. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten