De ochtendkrant Telegraaf had niet mogen citeren uit het telefoongesprek met het jongetje Ruben, de enige overlevende van de vliegramp bij Tripoli op 12 mei. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek in een woensdag gepubliceerde uitspraak, waarin de weergave ontoelaatbaar wordt genoemd.
Het verslag van het telefoongesprek dat een Telegraaf-journaliste voerde met de 9-jarige wees uit Tilburg, leidde tot veel verontwaardigde en afkeurende reacties, onder meer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Veel mensen vonden dat de privacy van de jongen was geschaad. Bij de crash kwamen zeventig Nederlanders om, onder wie de ouders van Ruben.
De journalist had rekening moeten houden met ‘de weerloosheid’ van het slachtoffer en met het risico dat hij schade van het artikel had kunnen ondervinden. Zij had het directe telefonische contact moeten vermijden of beëindigen, stelt de raad. De publicatie van de inhoud van het telefoongesprek was niet noodzakelijk om de aard of de ernst van de vliegtuigramp weer te geven. De raad oordeelt ook dat Rubens achternaam achterwege had moeten blijven.
Diverse media publiceerden foto’s van Ruben in zijn Libische ziekenhuisbed. De raad vindt dat ‘gerechtvaardigd door de uitzonderlijk grote nieuwswaarde en zeggingskracht van het beeld’. “Het beeld van de kleine jongen Ruben symboliseert niet alleen de uitzonderlijke tragedie, maar tegelijk de hoop van het overleven.”
De raad is het niet eens met het zonder toestemming publiceren van foto’s van omgekomen personen. Sommige media hadden afbeeldingen van slachtoffers van internet gehaald en gepubliceerd. Hiermee zijn grenzen overschreden, oordeelt de raad.
De raad heeft de uitspraak uit eigen beweging gedaan, zonder dat er een klacht was ingediend. Het oordeel van de raad heeft overigens geen consequenties. De Telegraaf is niet aangesloten bij de Raad voor de Journalistiek. De betrokken journalist van de krant verklaarde destijds dat ze belde met een arts en dat die de telefoon plotseling doorgaf aan Ruben.
De zogeheten Leidraad van de Raad voor de Journalistiek wordt in september aangepast met een specifieke bepaling over de benadering van slachtoffers van ongevallen en rampen. [Novum/Radio.NL]