Satellietaanbieder ASTRA reageert op kabelbreuk

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaalde donderdag dat andere aanbieders geen toegang mogen krijgen tot het kabelnetwerk. Het belangrijkste argument van het College: er is al voldoende concurrentie van andere infrastructuren zoals de satelliet. De argumentatie van het College is maar ten dele juist volgens Astra.

Alleen concurrentie tussen infrastructuren kan kabelmonopolie doorbreken
Bill Wijdeveld, algemeen Directeur Astra Benelux: “Qua programma-aanbod (en prijs) is de satelliet inderdaad concurrerend te noemen. De satelliet biedt tegen een aantrekkelijke prijs toegang tot honderden televisie- en radiokanalen, waaronder alle landelijke Nederlandse zenders. Met betrekking tot toegankelijkheid is satelliet vooralsnog echter niet concurrerend.

Want terwijl kabelaars al decennialang een feitelijk monopolie hebben op ’televisie uit de muur’, ontbreekt eenzelfde laagdrempelige basisinfrastructuur voor satellietontvangst. De kabelinfrastructuur is ooit door gemeenten en nutsbedrijven aangelegd in ruim 90% van de Nederlandse huishoudens en ze hebben daarmee feitelijk de grondslag gelegd voor de huidige monopoliepositie van partijen als UPC en Ziggo.

Bewoners die tv-zenders willen ontvangen die de plaatselijke kabelaar niet aanbiedt (en dat zijn er nog al wat), rest doorgaans niets anders dan de installatie van een schotelantenne. In de praktijk blijkt de drempel hiervoor vaak te groot vanwege de toenemende ‘stigmatisering’ van de schotel en de snel groeiende tendens tot het (veelal ten onrechte) uitvaardigen van schotelverboden door gemeenten en corporaties.

Tegelijkertijd hebben corporaties en gemeenten – enkele uitzonderingen daargelaten – tot op heden geen enkele inspanning gedaan om woningen van standaardinfrastructuur voor satellietontvangst te voorzien, zoals de aanleg van gemeenschappelijke satellietontvangst (GSO) voor bijvoorbeeld flatgebouwen.

Terwijl de meerkosten daarvan – zeker bij nieuwbouw en renovatie – vrijwel verwaarloosbaar zijn. GSO biedt bewoners niet alleen meer keuzevrijheid, maar neemt ook de noodzaak van individuele schotelantennes weg. Dit houdt de gevels schoon en voorkomt daarmee ook eventuele schade aan gebouwen.

Concurrentie op het analoge kabelnet is in het digitale tijdperk feitelijk een gepasseerd station. Goed beschouwd is het voor partijen als Tele2 dan ook niet meer dan een handige truc om toegang te krijgen tot het lucratieve abonneebestand van de Ziggo’s en UPC’s. Deze kabelaars hebben al decennialang een comfortabel monopolie op de eenvoudigste toegangspoort naar de televisiekijker en gezien hun ‘aanmerkelijke marktmacht’, zullen ze die niet snel opgeven. De rechterlijke uitspraak van deze week laat dat weer zien.

Het zou de politiek – en het nieuwe kabinet – dan ook sieren als vanaf nu daadwerkelijk concurrentie tussen infrastructuren wordt bevorderd, te beginnen met de actieve stimulering van de aanleg van GSO bij nieuwbouw en renovatie. Want meer keuzevrijheid met minder schotelantennes, er is toch geen politieke partij die daar tegen kan zijn?” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten