Radio M Utrecht 2002

Radio M Utrecht 2002

Radio M 2002 Utrecht

Deze zomer waren we op bezoek bij Radio M Utrecht. Radio M Utrecht is onderdeel van RTV Utrecht, het nieuwe omroepbedrijf voor stad en provincie Utrecht.

Via de 100.1 FM zendt Radio M Utrecht 24 uur per dag een mix van muziek en informatie uit. Op de hele uren kunt u luisteren naar het NOS-nieuws, op de halve uren maakt de regionale zender Radio M Utrecht haar eigen bulletin, met nieuws uit de provincie Utrecht.

Daarnaast kan de lopende programmering altijd onderbroken worden voor ‘breaking news’: belangrijk internationaal of nationaal nieuws. Het regionale nieuws brengt Radio M Utrecht vanzelfsprekend sneller dan de landelijke zenders. Ook is er aandacht voor bijvoorbeeld weer, verkeer, uitgaanstips, reportage, cultuur, amusement en service en muziek. De avond- en weekendprogramma’s van Radio M Utrecht gaan vaak wat dieper op de zaken in.

Calamiteitenzender
Radio M Utrecht is ook de officiele calamiteitenzender voor de provincie Utrecht. Tijdens een ramp in de provincie wordt de bevolking via Radio M Utrecht dag en nacht op de hoogte gehouden. Het normale programma wordt dan onderbroken door extra nieuwsberichten, informatiebulletins en zonodig officiele mededelingen van het zogenaamde bevoegd gezag. Radio M Utrecht beschikt ook over een eigen noodstroomvoorziening, die men kan gebruiken tijdens een stroomuitval.

Wanneer je het pand van Radio M Utrecht binnenloopt, word je ontvangen door de receptioniste. Op de balie van Radio M Utrecht staan altijd diverse (gratis) promotieartikelen klaar, zoals ansichtkaarten en windmolens.
 

Hoofdstudio

Radio M 2002 Utrecht

In de meest gebruikte studio (1), naast de receptie, is op dit moment Coen Swijnenberg aan het werk. Hij presenteert elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur. In zijn programma besteedt Coen aandacht aan regionaal, binnenlands, buitenlands en zakelijk nieuws afgewisseld met wereldhits.

De PC aan de linkerkant staat rechtstreeks in verbinding met de landelijke verkeerscentrale “TIC”. Zo kan Coen razendsnel de files voor Midden Nederland doorgeven. In de spits doet hij dit zelfs vier keer per uur. Alle live-uitzendingen die Radio M Utrecht op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur brengt, komen uit deze ruimte. De meest gebruikte studio is overigens ook het domein van de presentatoren Henk Blok, Babette Alma en Edwin Meerman.

Henk Blok richt zich op luisteraars in de ochtendspits. Hij geeft 4 keer per uur file-informatie, wandelt door de ochtendbladen en brengt naast het regionieuws belangrijk nationaal en internationaal nieuws.
Babette Alma heeft vooral oor voor de leuke dingen in het leven. De uitgaansagenda voor de provincie Utrecht is een vast onderdeel van haar programma.
Edwin Meerman geeft muziekliefhebbers net iets meer informatie over de gedraaide nummers op Radio M Utrecht en loopt door de regionale avondbladen. Opvallend is dat iedereen bij Radio M Utrecht zijn programma zelfstandig produceert en presenteert.

Naast de meest gebruikte studio is een presentatie studio te vinden. Deze studio wordt voornamelijk in het weekend gebruikt, bijvoorbeeld voor M-Sport. Voor M-Sport zijn op zaterdag en zondag vele verslaggevers op pad. Zij gaan naar sportvelden in en buiten de regio en brengen verslag uit van de wedstrijden die daar gespeeld worden.

De hulp van een technicus is hierbij onmisbaar. Hij schakelt naar de verslaggevers en zorgt in overleg met de presentator dat ze tijdig in de uitzending komen. Via het glasvenster en een intercom, kunnen de technicus en de presentator met elkaar communiceren. Het contact met de sportredactie, die aan het werk is op de eerste verdieping, loopt via een intern chat programma. De sportredactie geeft uitslagen en standen door aan de presentator.

Controle Kamer

Radio M 2002 Utrecht

In de Controle Kamer naast de grote studio is Jeroen Jonker, technicus bij Radio M Utrecht aan het werk. Als er in de grote studio een uitzending plaats vindt, staat de technicus voor het paneel (links op de foto) en zorgt hij ervoor dat de juiste verslaggever op het juiste tijdstip in de uitzending te horen is.

Maar ook wanneer er in de grote studio geen uitzending plaats vindt, gebruikt men de controle kamer volop. Dit gebeurt bijvoorbeeld voor het binnenhalen van programma’s die op locatie worden opgenomen.

Eerste verdieping
We zijn inmiddels op de eerste verdieping aangekomen, bij de algemene redactie. De presentatoren werken hier aan de voorbereiding van hun eerstvolgende programma.

Naast de presentatoren werken er op de algemene redactie ook bureauredacteuren en verslaggevers. Zij bedenken en maken berichten over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld “Het nieuws op straat”, waarin Radio M Utrecht de mening vraagt van inwoners van de provincie over een actueel onderwerp.

Nieuws en sport redactie

Radio M 2002 Utrecht

Op de nieuwsredactie zijn de redacteuren en verslaggevers hard aan het werk om het laatste nieuws zo compleet en zo snel mogelijk bij de luisteraars te brengen. Via de fax, e-mail, ANP en Teletekst, maar ook via telefonische tips komen berichten binnen.

Uit deze berichtenstroom selecteert de redactie dagelijks de onderwerpen die in het nieuws aan bod zullen komen. De bureauredacteuren verzamelen zoveel mogelijk achtergrondinformatie, houden als het nodig is telefonische interviews en maken afspraken voor de verslaggevers.

Elke dag zijn voor Radio M Utrecht vier verslaggevers op pad, zo vertelt men. Zij interviewen deskundigen en maken reportages. In de studio wordt hun interview of reportage voor de deadline teruggebracht naar een item van 1,5 tot maximaal 4 minuten, waarin de kern van de boodschap direct duidelijk wordt. Daarnaast moet er ook een inleidende tekst klaar staan voor de nieuwslezer.

De nieuwsredactie is verder verantwoordelijk voor achtergrondreportages, De dag (een samenvatting van al het nieuws van die dag) en een programma als “De Stem Van M”, een praat- en discussieprogramma.

De sportredactie
De sportredactie bevindt zich direct achter de nieuwsredactie. De twee vaste ‘stemmen’ van de sportprogramma’s op Radio M zijn René van den Berg en Bert Kous.

Met een groep veelal freelance sportverslaggevers en bureauredacteuren zijn zij verantwoordelijk voor onder andere M-Sport (elke zaterdag en zondag tussen 14.00 en 18.00 uur). Tevens volgt de sportredactie de nationale en Europese verrichtingen van FC Utrecht. Maar ook de amateursport krijgt bij M-Sport meer dan voldoende aandacht.

In de Sportstem van M, dat ook door de sportredactie wordt gemaakt, horen luisteraars de achtergronden bij het regionale sportnieuws. Tenslotte levert de sportredactie ook kort sportnieuws aan voor de programma’s tussen 7.00 en 19.00 uur.

Nieuwscel

Radio M 2002 Utrecht

We zijn aangekomen in de nieuwscel. De verschillende nieuwslezers van Radio M Utrecht zijn via deze ruimte direct op de zender te horen. Zodra zij het geluidssignaal dat de start van het nieuwsbulletin aankondigt (in vaktaal ook wel de ‘nieuwspingel’ genoemd) horen, schuiven zij hun microfoon open en lezen het nieuws voor.

In de PC die voor hen staat, staan alle items die de verslaggevers eerder op de dag hebben gemaakt al klaar. Met een klik op de muis kan de nieuwslezer deze items starten. Helemaal links ziet u een TV staan. Deze staat standaard op Teletekst pagina 101. Als het nodig is, kan de nieuwslezer het laatste nieuws van Teletekst direct meenemen in de lopende uitzending.

RAP’s
Naast de nieuwscel bevinden zich de montagewerkplekken, ook wel RAP’s genoemd. Nadat de verslaggevers op pad zijn geweest en een interview of reportage hebben gemaakt, spoeden zij zich terug naar het pand van Radio M Utrecht. In één van de RAP’s bewerken zij hun opname tot een item van 1,5 tot maximaal 4 minuten.

De montage gebeurt geheel digitaal. De opnamen zijn gemaakt op een minidisc en worden ingeladen in de pc. Met behulp van de muis kan de verslaggever overbodige geluidsfragmenten zeer makkelijk verwijderen. Had de verslaggever vroeger dus nog een schaar en plakband nodig, nu kan alles met behulp van de computer gemonteerd worden.

Muziekredactie

Radio M 2002 Utrecht

De ronde op de eerste verdieping is bijna rond. Dit is het kantoor van de muziekredacteuren Paul Witte en Louis Stuster. Zij bepalen welke muziek gedraaid wordt op Radio M Utrecht. Bij de muziekkeuze houden zij wel rekening met de wensen van de luisteraars. Hiervoor heeft Radio M Utrecht enige tijd geleden een onderzoek laten uitvoeren, zo vertelt men.

De resultaten van dit onderzoek bepalen welke platen wel en welke niet in het muziekbestand worden opgenomen. Van ieder nummer in het muziekbestand is een hele reeks kenmerken opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van het nummer, het jaar waarin dit nummer uitgekomen is, hoe hoog het in de hitlijsten heeft gestaan, wie de uitvoerende artiest is en de hoeveelheid gitaarmuziek.

Op basis van deze kenmerken en de eisen die aan de muziek bij Radio M Utrecht gesteld worden, stelt de computer een lijst van platen voor, die de muziekredacteuren bekijken en zonodig aanpassen. Als de “playlist” is goedgekeurd door de muziekredacteuren, gaat deze naar de presentatoren. Natuurlijk kunnen de programmamakers zelf ook favoriete muziek inbrengen.

De Kast
In de kleinste werkruimte van Radio M Utrecht zien we presentator Edwin Meerman aan het werk. Hij zit hier natuurlijk niet altijd, maar neemt nu het programma “Club 70” op. In dit programma hoor je muziek en natuurlijk de belangrijkste nieuwsfeiten van de jaren 70. In deze ruimte –in de wandelgangen ook wel De Kast genoemd- worden ook promo’s gemaakt, waarmee bijzondere programma’s of leuke acties op de zender aangekondigd worden.

Serverruimte

Radio M 2002 Utrecht

Hier zijn we bij het kloppende hart van Radio M Utrecht ofwel de serverruimte. Iedere PC in het pand van Radio M Utrecht is aangesloten op een van de servers die u hier ziet. Ook vind je hier een ‘jukebox’, waarin alle muziek van Radio M Utrecht opgeslagen is. De temperatuur in deze ruimte wordt constant gehouden, zodat de servers altijd optimaal functioneren.

Noodstroomaggregaat
Ook tijdens een grootschalige stroomuitval kunnen luisteraars op Radio M Utrecht blijven rekenen, dankzij het noodstroomaggregaat dat u hier ziet. Zodra de stroom bij Radio M Utrecht uitvalt, schakelt dit apparaat aan en kan men gewoon doorgaan met de uitzendingen. Het werkt zo snel, dat men soms zelf niet merkt dat de stroom is uitgevallen. Grappig detail: gelukkig heeft Radio M Utrecht een huis vol alerte journalisten …!

Antenne

Radio M 2002 Utrecht

Radio M Utrecht is in de hele provincie Utrecht (en ook daarbuiten) te ontvangen via de ether op FM 100.1 en via de kabel op de lokale kabelfrequentie. De antenne die u hier ziet speelt een belangrijke rol bij het uitzenden van de programma’s die in de studio van Radio M Utrecht gemaakt worden. Daarnaast zorgt deze antenne ervoor dat Radio M Utrecht zelf ook radiozenders kan ontvangen.

Tuf Tuf Broeeeem
Radio M Utrecht heeft 3 Peugeots tot haar beschikking. Deze worden dagelijks gebruikt door de verslaggevers. Maar ook het promotieteam -waarvan we helaas geen foto konden maken- maakt gebruik van deze “M-Auto’s”.
Vooral in de zomer trekt het promotieteam erop uit. Zij bezoeken dan alle belangrijke evenementen in de provincie Utrecht. Voor locatie-uitzendingen en verslag bij calamiteiten heeft men daarnaast nog een Mercedes Vito-bus, maar ook deze was tijdens ons bezoek niet aanwezig.

Caravan

Radio M 2002 Utrecht

Na ons bezoek bij Radio M Utrecht kwamen we nog een ‘oud beestje’ tegen. Achter op de parkeerplaatst verborgen onder de bomen vonden we een oude caravan van Radio M Utrecht. Deze wordt overigens nauwelijks meer gebruikt.

Voor meer informatie kunt u surfen naar www.rtvutrecht.nl.

Nieuwe studio (1)

Radio M 2002 Utrecht

Hier ziet u de nieuwe studio van Radio M Utrecht.

Zoals u kunt zien is deze nog niet helemaal klaar.
In december 2002 wordt de nieuwe studio in gebruik genomen.

Nieuwe studio (2)

Radio M 2002 Utrecht

Hier ziet u de nieuwe studio van Radio M Utrecht.

Zoals u kunt zien is deze nog niet helemaal klaar.
In december 2002 wordt de nieuwe studio in gebruik genomen.

Nieuwe studio (Opening)

Radio M 2002 Utrecht

Radio M Utrecht neemt digitale studio in gebruik

Onder het genot van een champagneontbijt heeft Radio M Utrecht vandaag (16 december2002), haar nieuwe uitzendstudio Onair-1 in gebruik genomen. De studio is zowel geschikt voor DJ-programma’s alsmede uitgebreide schakeluitzendingen met regie.

Na een uitgebreide zoektocht en langdurig onderzoek is uiteindelijk gekozen voor een mengtafel van Klotz Digital. Edgar van Santen, technicus bij Radio M Utrecht, vertelt dat het een moeilijke keus was: “De DJ’s wilden een overzichtelijke mengtafel met minder knoppen en meer functionaliteit, terwijl je als technicus juist zoveel mogelijk zaken onder handbereik wilt hebben. Een bijna onmogelijke opgave om aan deze eisen te voldoen.

De mogelijkheden van deze mengtafel zijn oneindig; zo hebben we in onze oude controlekamer tijdens sportuitzendingen vaak zoveel schakelingen staan, dat aan het eind van de uitzending het steekveld een grote spaghetti is van kabels. Met de nieuwe Klotz mengtafel zijn deze schakelingen terug te brengen tot één druk op de knop.”

Hoofd Techniek Gerard Kalsbeek meldt: “We hebben gekozen voor Klotz Digital vanwege de schaalbaarheid: het systeem wordt in ons huidige pand opgezet, maar in een later traject wordt de installatie uitvergroot tot een breder platform, waarin ook audio van TV geïntegreerd kan worden”.

De nieuwe studio is online te bekijken via Radio M Utrecht. Hiervoor is alleen vandaag een webcam geplaatst in de studio. Meer informatie over de nieuwe studio is ook te vinden op deze site, evenals op Klotzdigital.com.

Bekijk hier de overige reportages van: ‘Op bezoek bij: