Radiodag – 2003

Radiodag – 2003

Freewave Radiodag 2003

Koningszaal van Artis in Amsterdam

Op zaterdag 25 oktober werd voor de 25e keer door SMC en Freewave de Radiodag georganiseerd. Hans Knot schreef het volgende verslag.

Een kwart eeuw Radiodag
Niet zoals gebruikelijk in de maand maart, maar eind oktober was dit jaar de radiodag, zoals altijd georganiseerd door SMC in samenwerking met Hans Knot (foto) van het Freewave Media Magazine. Reden van het kiezen voor de maand oktober was dat de door ons geplande weekenden in maart de Koningszaal in Artis niet beschikbaar was.

Wildes Wasser
Dit jaar hadden we tal van gasten uitgenodigd, waarbij we er ook zoveel mogelijk vanuit zijn gegaan onderwerpen te willen behandelen die voorheen nauwelijks of niet werden behandeld. Ook op het gebied van de te tonen video’s proberen we telkens weer deels herhalingen te voorkomen. Zo werd het programma om elf uur begonnen met 70 minuten aan videofragmenten, waarvan slechts 8 minuten eerder werden vertoond. Zo kwamen ondermeer voorbij een prachtige documentaire van de Duitse televisie beschikbaar gesteld door Wolfram Bender, getiteld ‘Wildes Wasser’. Gefilmd in 1974 met mooie beelden vanaf zee en land met diverse interviews met medewerkers van RNI en Veronica.    

Caroline North
Ook een portret van het eiland Man en Radio Caroline North was voor velen smullen geblazen. Het betrof 8 mm materiaal, geschoten in de jaren zestig door bemanningslid Jan Andriessen. Daarnaast stelde Adriaan van Landschoot zijn orkest voor, waarmee hij veel succes heeft in Vlaanderen. Ook was een rondleiding in het radiomuseum in Harwich te zien, waarbij de zeezenders zeker niet zijn vergeten. Keith Skues vertelde in een video over het rijke radioverleden en nog veel meer.

Mike Hayes en Paul Rusling
De eerste gasten, die aan het woord kwamen waren Mike Hayes en Paul Rusling. Mike heeft in 1966 en 1967 voor Radio 270 gewerkt. Een meer regionaal radiostation dat destijds voor de kust van Yorkshire was verankerd. Herinneringen die voor velen onbekend waren. Rusling vulde, waar nodig, Hayes aan. De toen nog 13 jarige Paul Rusling was vanaf de eerste plaat van Radio 270, een nummer van Frank Sinatra, een verslaafde luisteraar van het station en volgde alles wat er gebeurde. Hij heeft recentelijk nog gesteld dat wanneer zijn favoriete deejay Mike Hayes er niet was geweest, hijzelf waarschijnlijk nooit deejay had willen worden.

Sietze Brouwer
Na een korte pauze kwam Sietse Brouwer aan het woord die uitgebreid vertelde waarom de activiteiten van Radio Caroline in Nederland verleden tijd zijn en hij las een verklaring van Peter Moore voor, die aan alle deejays was geschreven maar eigenlijk ook voor de aanhang van het station bestemd was. Tevens was het tijd voor Sietse om te vertellen hoe hij en twee vrienden recentelijk een nieuw radioproject hebben opgezet naar het idee van Radio Seagull, het station dat in 1973 en 1974 enkele maanden vanaf de MV Mi Amigo haar programma’s uitstraalde.

The show must go on
Jammer was het dat een exclusieve DVD opname van de Voice of Peace, die door Sietse was meegenomen en beelden bevatte van het schip in New York, helaas dienst weigerde. Daarna tijd voor een video die jaren geleden eens werd gedraaid maar die nu op zeer goede kwaliteit voor handen was. The show must go on was een mooi portret van RNI in de jaren zeventig.

Ferry Eden
Ferry Eden, jarenlang niet in het radiowereldje gezien en nog immer de sympathieke radioman van destijds, vertelde aan de toehoorders over hoe een door hem geproduceerde LP in 1978 het levenslicht niet zag. Anno 2003 is deze LP nu op dubbel cd verschenen en werd op deze radiodag voor het eerst gepresenteerd. Onder meer te bestellen via de site van Radio 192, alwaar Ferry heden ten dage het nodige productiewerk doet.

Laatste keer
Vervolgens andermaal gasten op het toneel in de Koningszaal bij Artis, een zaal die dit jaar voor de laatste keer werd gebruikt gezien de enorm gestegen huurkosten en overhead, die door de organisatie moest worden betaald. Een minpunt was dat de catering, die toch voor de gehele dag door ons was ingehuurd, het tijdelijk liet afweten en bovendien er geen biervat was aangeslagen, zoals afgesproken.

Paul Rusling, Bob Noakes & Peter van Dijken
De gasten die vervolgens verschenen waren andermaal Paul Rusling, die tezamen met Bob Noakes en Peter van Dijken verhaalden over hun periode op de MV Mi Amigo in 1973 en 1974. Altijd weer leuk om er een bemanningslid bij te hebben die op een andere manier zijn herinneringen belicht dan de deejays. Wat velen onbekend was is dat Peter van Dijken ook mee is gereisd toen de MV Mi Amigo door de MV Delta, van de firma Delta Diving (captain Tom) in augustus 1974 verhuisde van de Nederlandse naar de Britse kust.

Timmy Thomasson
De tijd ging snel en om goed drie uur was het tijd voor een deel van een lang interview dat Jelle Knot vorig jaar had met Timmy Thomasson. De man destijds achter The International Broadcasting Society en de oprichten, annex directeur van Capital Radio. Een meer idealistisch station dat voor de kust van Noordwijk haar programma’s verzorgde en vooral door veel technische problemen een zeer kort maar heftig leven was beschoren. Om vier uur was het tijd om de eindtoespraak te houden want een kwart eeuw radiodagen organiseren is natuurlijk niets mis. Jelle Boonstra, al jarenlang een gewaardeerd medewerker aan de Radiodagen, vroeg een groot applaus voor Rob Olthof en mij hetgeen zeer gewaardeerd werd.

Kwart eeuw
Ik wil nogmaals alle gasten die de afgelopen kwart eeuw zijn gekomen naar de radiodagen met als doel geïnterviewd te worden, van harte bedanken. Ook de grote aanhang, die vooral de laatste jaren groeiende was, wil ik bedanken voor de komst. Mede door uw komst zijn we ieder jaar weer vroegtijdig begonnen met de voorbereidingen. Ook wil ik alle vrijwilligers, die jarenlang mee hebben geholpen van harte bedanken: Meindert en Pim Dikboom, Jan Fré Vos, Hillebrand Favre, Jana, Pim en Jeroen Knot. Ook zonder jullie was het succes niet geworden wat het is en was.

Einde
Voor de niet aanwezigen maakte ik tenslotte bekend dat na 25 jaar van mensen interviewen er voor mij persoonlijk er een einde is gekomen aan de Radiodagen. Uiteraard zal het fenomeen Radiodag blijven bestaan maar zal ik mezelf meer op de achtergrond gaan bewegen. Geschokt heb ik nadien een aantal reacties gekregen van aanwezigen en mensen, die nadien via via over mijn ‘stoppen’ hebben gehoord. Het moet duidelijk zijn dat de andere activiteiten, waarbij ik betrokken ben, zoals het Freewave Media Magazine, de gesproken versie van het blad voor visueel gehandicapten, The International Report en het Soundscapes on line Journal, gewoon worden voortgezet. Ik hoop op deze manier U nog jarenlang te mogen verblijden met nieuws en historische artikelen.

Kijk mee
En ik had het bijna vergeten. Op de Radiodag die jaar telde ik minimaal dertig voormalige medewerkers aan diverse stations, terwijl ook een aantal huidige programmamakers van Radio Caroline aanwezig waren.

Kijk maar even mee: Nigel Harris, Tony Christian (beiden Caroline), Bob Noakes (Caroline en RNI), Paul Rusling (Caroline en Laser), Mike Hayes (Radio 270), Graham Gill (London, Radio 390, Swinging Radio England, Britain Radio, RNI en Radio Caroline), John Patrick (Radio Caroline), Andrew Austin (Radio Caroline), Ryan Woodman (Radio Caroline), Walter Simons (Radio Monique en Radio 819), Leendert Vingerling (Delmare en tenderkoning), Ad Roberts (Mi Amigo, Radio Monique en Radio Caroline), Jan Veldkamp (Radio Monique), Wim van Egmond (Radio Monique), Arie Swets (Radio 819), Mirjam Verhoef (Radio Monique en Radio 819), Ferry Eden (Radio Mi Amigo en Radio Monique), Peter van Dijken (Radio Caroline), Ruud Doets en Gerard Doets (Veronica),Hans ten Hoge (RNI), Pieter Damave (RNI) Peter Jager (RNI), Harky (Harald van Gelder)(Radio 227), Ellie van Amstel (Radio Monique en Radio 819), Anne Hondema (Radio Caroline), Sietse Brouwer (Radio Caroline), Chris Bent (Radio Caroline) en Rick Verhagen (Radio Mi Amigo 272), Ron Visser (Offshore Radio 98),Ton Vogt (Offshore 98) en Edo Peters (Radio 558).

Pagina 2

Freewave Radiodag 2003

Boven: Rob Olthof bij de ingang naast Jelle Boonstra.
Onder: Stand Jelle Boonstra

  

Pagina 3

Freewave Radiodag 2003

Boven: Freewave verkoop stand
Onder: Stand Jelle Boonstra

  

Pagina 4

Freewave Radiodag 2003

Boven: De koffie staat klaar
Onder: Freewave verkoop stand

  

Pagina 5

Freewave Radiodag 2003

Sietze Brouwer Caroline Nederland

  

Pagina 6

Freewave Radiodag 2003

Boven: Radio 192 stand met Martien Engel en Michael Bakker
Onder: Jelle Boonstra

  

Pagina 7

Freewave Radiodag 2003

Boven: Paul Rusling, Hans Knot, Mike hayes en Rob Olthof.
Onder: Tony Christian, Hans Knot, Ryan Woodman, John Patrick en Nigel Harris (Caroline)
Achtergrond: Peter Jager (RNI) en Jan Veldkamp (Monique)

  

Pagina 8

Freewave Radiodag 2003

Boven: Martien Engel en Ferry Eden (Radio Mi Amigo)
Onder: Stand Radio 192

    

Pagina 9

Freewave Radiodag 2003

Ook dit jaar kwam het publiek weer in grote getale.
Speciaal voor deze Frewave dag kwam er zelfs iemand uit Canada over.

  

Pagina 10

Freewave Radiodag 2003

Meet and greet
Tot volgend jaar.