Radio Talentendag bij 538 en Slam FM – 2013

Radio Talentendag bij 538 en Slam FM – 2013

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Op zaterdag 28 september 2013 was de tweede speciale Radio Talentendag. De makers van de beste demo’s uit Nederland kwamen naar 538 om onder begeleiding van onder andere Jens Timmermans hun radio-skills te verbeteren.

De talenten kregen uitleg over het maken van commercials en jingles, volgden sessies over muziekplanning en programmaleiding en kregen daarnaast een rondleiding door het pand.

De planning van de dag

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Alle talenten kregen een eigen programma. Zo kon de dag er als volgt uitzien:

09:30 Introductie
10:00 Opdracht (individueel)
10:45 Uitleg studio door Ivo van Breukelen, Mark Labrand of Daniel Lippens en Jeroen Nieuwenhuize
11:30 Demo opnemen (individueel)
11:45 Feedback n.a.v. de demo (individueel)
12:00 Rondleiding
12:30 Pauze
13:00 Sessie ‘Music Director/Program Director achter de schermen’ van Menno de Boer

Introductie

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Jens Timmermans ving alle talenten op. Ze kregen uitleg over hoe de dag eruit zou zien en iedereen kreeg zijn eigen dagprogramma.

Ook kregen alle talenten een mini-fotoshoot.

Poseren voor de camera

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Opdracht

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

De opdracht luidde als volgt: “Maak een radio-uitzending van ca. 15 minuten.” De liedjes die gedraaid zouden worden waren bekend, maar alle talenten moesten zelf research doen naar achtergrondinformatie over het liedje en/of de artiest.

Ook de presentatieteksten tussendoor zijn belangrijk, dus deze werden voorbereid en daarnaast zou uiteraard ook ‘het weer’ gepresenteerd gaan worden.

Jens Timmermans begeleidde de jongens en meisjes tijdens het maken van hun opdracht en was daar om vragen te beantwoorden.

Uitleg studio

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Ivo van Breukelen, Mark Labrand, Daniel Lippens en Jeroen Nieuwenhuize verzorgden de uitleg in de studio. Hoe werken alle knoppen? Met welke programma’s wordt er gewerkt bij 538 en bij SlamFM? Hoe werken die programma’s?

Wat zijn de do’s en don’ts? Wat werkt goed en wat niet? Welke informatie is belangrijk? Alle talenten kregen de ruimte om vragen te stellen en zelf dingen te proberen.

Demo opnemen

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Eerder deze dag werd er een opdracht gemaakt.

Maak een uitzending van ca. 15 minuten“. Deze opdracht werd nu ook daadwerkelijk uitgevoerd. Iedereen mocht zijn uitzending echt presenteren!

Dit was een individueel onderdeel. Jij, met top-deejays in één ruimte om je eigen uitzending te maken.

Feedback

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Na het opnemen van je demo is het natuurlijk fijn om te weten wat de deejays er van vonden. Iedereen kreeg feedback. Hoe vond je het zelf gaan? Wat ging er heel goed?

Wat zijn aandachtspunten? Wat is handig om mee te nemen? Hoe waren de verhaaltjes tussendoor? Hoe ging het werken met de knoppen in de (nieuwe) studio?

Rondleiding

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Iedereen kreeg een rondleiding door het gebouw. Wat en waar gebeurt het nou eigenlijk allemaal? Alle radio en TV-studio’s werden beschikbaar gesteld.

Ook kregen ze te zien waar de deejays werken, waar ze hun programma voorbereiden. En naast de dj’s zit er natuurlijk nog een heel team achter 538 en SlamFM. Waar zitten die en wat doen ze eigenlijk?

Sessie music director / program director achter de schermen

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Menno de Boer heeft een sessie gehouden met de titel ‘music director / program director achter de schermen’. Hij heeft uitgelegd hoe de playlisten van de zenders 538 en SlamFM worden samengesteld.

Waarom doet de deejay dit niet zelf, hoe bepaal je de volgorde van nummers en hoe interpreteer je de resultaten van het muziekonderzoek? Wat doet een Program Director? Wat is belangrijk? Waar moet je op letten als je de volgende keer radio luistert? Al deze tips & trucs kregen de talenten mee, zodat ze zelf nog beter aan de slag kunnen.

Leerzame dag

Radio Talentendag bij 538 en SlamFM

Al met al was het meer dan geslaagd.

Ivo van Breukelen: “Ik vind het heel leuk om te merken dat er talent loopt in Nederland, dat er mensen zijn die van radio houden en daar ook helemaal voor willen gaan”.

De talenten gaven aan dat ze een ontzettend leuke dag hebben gehad, dat ze veel informatie hebben gekregen, veel meer te weten zijn gekomen dan wanneer je informatie op internet zoekt, dat ze blij waren dat ze de mogelijkheid hadden om vragen te kunnen stellen, dat ze van elkaar konden leren en dat ze heel erg hopen dat ze in de toekomst onderdeel mogen zijn van Radio538 of Slam FM.

Bekijk hier bezoeken van andere mediabedrijven