Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ome Lex

Afgelopen week was de stem van Ome Lex weer eens te horen op de radio. Lex Harding, wel te verstaan. De naam Ome Lex is overigens niet door mij verzonnen, maar door degene die de jingle bedacht die destijds werd gebruikt in de Lex-show op Radio Veronica. Dit terzijde. Trouwens, ook de naam Lex Harding is al net zo verzonnen. Maar goed, het gaat hier even om de man achter de naam. Lex is een man met visie, waar het aankomt op de radio- en televisiewereld. Ik voel me bij het volgen van zijn activiteiten altijd een beetje heen en weer geslingerd tussen verschillende standpunten.

Enerzijds heb ik enorm veel bewondering voor zijn durf, zijn creativiteit en zijn gedrevenheid. Anderzijds zie ik hem toch wel een beetje als een rebel. En daar heb ik het niet zo op. Mensen die bij het minste of geringste op de barricade springen, mensen die staken of kraken, mensen die activiteiten ontplooien die zich in de marge van het toegestane of ver daarbuiten bevinden, al die mensen zijn over het algemeen geen grote vrienden van me. Met klem wil ik overigens benadrukken dat ik Lex Harding van met name dat laatste niet beschuldig. Oké, hij zat bij Veronica en dat waren bepaald geen lieverdjes. Maar Lex was wel één van de mensen die deze omroep groot heeft gemaakt. Groter zelfs dan het product dat tegenwoordig nog onder de Veronicavlag wordt afgeleverd.

Gedurende zijn activiteiten voor de Veronica Omroep Organisatie heeft Lex zich meerdere malen zeer fel afgezet tegen het overheidsbeleid inzake de omroep in Nederland. En in de meeste gevallen was ik het roerend met hem eens. Meer dan eens greep Lex een officiële gelegenheid aan om zijn gal te spuien. Legendarisch zijn ook de woorden die Lex riep op het moment dat Veronica in 1985 niet de A-status toegekend kreeg. ,,Ik zou wel eens hard godverdomme willen roepen, maar dat doe je niet op de radio”, was zijn commentaar. Typisch Lex.

Ook bij zijn afscheid als radiodirecteur en presentator bij Veronica bleef Lex uiterst kritisch over het lot van de omroepen. Hij richtte de TV-zender RTL Veronique op, het huidige RTL4. Later stichtte hij Radio 538. En weer later kwam de popzender TMF onder zijn leiding op televisie. Als je er zo op terug kijkt, toch een enorme bijdrage aan de Nederlandse omroepwereld.

Zowel RTL4 als Radio 538 werden uiteindelijk de best bekeken en beluisterde stations in hun genre. En ook TMF timmert aan de weg. Kortom: Lex snapt het allemaal wel. Alleen jammer dat hij een beetje voorspelbaar wordt.

Afgelopen week was er weer eens een officiële gelegenheid. De nieuwe studio van Radio 538 werd geopend. De meest moderne studio van Nederland, zo meldde men al eerder via deze website. En Lex zou het openingswoord voeren.

De geschiedenis herhaalt zich. Een spreuk die in dit verband een dubbele betekenis heeft, want Lex bedoelde hiermee dat het voortbestaan van een aantal commerciële zenders opnieuw aan een zijden draadje hangt door de aanstaande veiling van de etherfrequenties. Voor mij betekende de spreuk dat Lex hetzelfde deed als bij al die andere toespraken. Hij werd boos. Boos op de Nederlandse overheid. En hij deed een dringend beroep op de luisteraars om de politici te laten weten wat ze ervan vinden.

Immers, de politici vertegenwoordigen onze belangen. Dat zei Lex. Lex is boos en weer kan ik hem geen ongelijk geven. Bovendien, hij is best lief als hij boos is.

Raimond Bos
presentator@hotmail.com