Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De digitale revolutie

Ik heb me er in deze wekelijkse column niet echt mee bezig gehouden, omdat ik vond dat er al voldoende over gesproken werd. Maar deze week sprak ik iemand die het onderwerp zijdelings toch weer even onder mijn aandacht bracht, overigens zonder dat hij dit zelf besefte. De man sprak met mij over radio in het algemeen en vertelde me dat hij in de auto doorgaans luistert naar Radio 1, de nationale nieuwszender.

Tot Amersfoort althans, want verder dan daar reikt de frequentie waarop hij de zender ontvangt kennelijk niet. De gemiddelde Nederlander heeft weinig kaas gegeten van frequenties en luistert naar zender die ooit eens zijn ingeprogrammeerd op de voorkeuzetoetsen van de autoradio. En tsja, als je dan buiten het bereik van zo’n zendmast komt, is het gedaan met de pret.

Gisteren zat ik gedurende langere tijd in een auto waarin ik vrijwel geen zender geruisloos kon ontvangen. Maar ook wanneer dit wel het geval zou zijn geweest, zou ik hetzelfde probleem hebben gehad bij de commerciele zenders waar ik het meest op afstem. Het is toch best wel een beetje belachelijk dat Sky Radio steeds moet roepen: 100 punt 7 FM, en in Noord Nederland 100 punt 4 FM. Puur omdat ze niet kunnen beschikken over een frequentie met landelijk bereik.

Noordzee FM heeft, voor zover ik weet, 4 frequenties die regelmatig worden omgeroepen. Radio 10 FM heeft er twee die ze promoten, maar misschien nog wel meer achter de hand. En zo zijn diverse zenders in Nederland op meerdere frequenties te beluisteren, afhankelijk van waar je je bevindt. Het verbaast me dat in al die jaren van technische revolutie er nog geen betere oplossingen voor dit probleem zijn aangedragen.

Okee, ze zijn er misschien allang. We hebben webradio, die naar ik verneem binnenkort ook als aparte ontvanger geleverd wordt aan de consument. Maar die techniek is nog erg pril en heeft nog wel de nodige onvolkomenheden. En het digitale tijdperk laat ook op andere manieren van zich horen. Maar het wordt wel eens tijd dat we gewoon ergens op een knopje kunnen drukken en dan een frequentie, landelijk, beschikbaar hebben waar een zender goed op te ontvangen is…

Raimond Bos
presentator@hotmail.com