Uw Vliegende Radiowereldreporter in de Inzamelende Staten

Eigenlijk was het tijd voor een kolom over de speech van Bush, maar tijdgebrek bracht me op het briljante idee om die maar over te slaan en gelijk door te stoten naar een verslag van de inzameluitzending voor de rampslachtoffers: ‘America: A tribute to heroes’.

Ik stelde me daar toch wel wat bij voor. Een ongekende samenwerking tussen de 4 grote netwerken. Dat betekent dat echt een hele rits kanalen die uitzending gaat meenemen. Want ieder kanaal levert een hoop lokale kanaaltjes stukjes uitzending aan.

Nou, dat klopte. De uitzending was te volgen op 33 van de 80 of zo kanalen die we thuis hebben. Ik heb even verder geteld. Er waren 32 kanalen die geen bedeluitzending overnamen, waaronder CNN (ook headlines), Disney, CNBC (vreemd want NC is een van de vier groten), CSPAN (1+2, zenden gewoonlijk congresvergaderingen uit) en de TV guide (dat constant de programmering van de komende anderhalf uur uitzend).

En dan is er nog een rits betaalkanalen die a la (C)anal+ gecodeerd zijn. Tussen de storing door kon ik bij twee zien dat ze ook het programma overnamen. En dan lees ik ook nog dat het programma in 210 landen buiten de VS is overgenomen, waaronder natuurlijk in Nederland, ik geloof op 3 zenders. Beetje overdreven dacht ik nog, maar ja het is ook zo lullig als je van Nederland 2 even wegzapt tijdens zo’n uitzending en je komt bij SBS6 in een 06 reclame terecht. Kom nu snel, bel nu snel. Ik dwaal af.

Er waren ook nog 5 kanalen die sport uitzonden. Dat was te begrijpen, want de New York Mets speelden weer voor het eerst sinds de ramp. Dat schijnt ook een hele happening geweest te zijn. Diana Ross heeft ‘God bless America’ gezongen, veel vlagvertoon. Een militair eresaluut voor de getroffenen etc.

Dan de bedeluitzending zelf. Je zou denken dat wordt een groot spetterend spektakel. Die grote netwerken bulken van het geld. Dit is per slot van rekening het land waar New York, Las Vegas en L.A. in liggen. Dan heb je wat entertainment bij de hand.

Ik begon me echter al zorgen te maken toen ik een spotje hoorde waarin de netwerken geprezen werden (ik weet niet of het zelfbevlekking was of niet, maar dat doet er niet toe) omdat ze ONDANKS het enorme verlies aan reclame-inkomsten dat ze al geleden hadden, door geen commercials uit te zenden gedurende de nieuwsuitzendingen (al was het geloof ik meer zo dat niemand meer wilde betalen voor zijn reclame) toch nog een grote show op poten zetten. En dat ZONDER commercials! Nou nou, wat een opoffering.

Nou, van mij hadden er commercials in gemogen hoor. Als ze daarmee het budget wat hadden kunnen opkrikken. Nu leek het meer op een bezuinigingsactie. In plaats van allemaal kosten te maken voor een bedelshow, konden ze nu de (minimale) kosten nog delen. Schraalhanzen.

De show zelf was totaal anders dan de gemiddelde inzameluitzending in Nederland. Waar je in Nederland een avond totaalamusement voor je kiezen krijgt, met een aangename mix van nieuws, amusement, humor en tranentrekkende filmpjes, krijg je hier een bijzonder ingetogen avond waarop bekende sterren korte tekstjes van de autocue voorlezen, afgewisseld met rustige muziek van grote muzieksterren en een enkel shotje van het beroemdhedenpanel dat de telefoon aanneemt. Er werd geschakeld tussen drie locaties: New York, L.A. en Londen. De decors in de twee Amerikaanse studio’s waren sober. Veel donker en veel, heeeeeel veel kaarsen.

De tekstjes gingen vooral over de heldendaden van de reddingswerkers en hun fantastische werk. Hoe ze tot het laatste moment mensen uit de gebouwen hadden gered en uiteindelijk daarbij het leven lieten. Veel minder aandacht was er voor die andere 5000 mensen die door deze krankzinnige terreurdaad omgekomen zijn. Dat vond ik jammer. Want ook hun nabestaanden zijn nog steeds hopeloos bedroefd. Aan de andere kant hebben de brandweer en politie ook een 20 a 25.000 mensen het leven gered door ze veilig uit de gebouwen te halen. Ik ben niet goed in geschiedenis, maar het is vast lang geleden dat zoiets gebeurd is.

Ik vond er persoonlijk geen reet aan. Moordend saai. Vooral omdat de artiesten vooral niet hun persoonlijkheid mochten laten zien en de autocue tekstschrijver geen briljante was. Ik vind het erg raar om Tom Hanks, Will Smith, Mohammed Ali en Julia Roberts in exact dezelfde stijl te zien spreken. Qua muziek is het erg raar als Celine Dion, een Canadese, de opdracht krijgt ‘God bless America’ te zingen. Ja goed, Canada ligt ook in Amerika, maar je nodigt Maxima ook niet uit.

Er was nog iets vreemds. Waar je in Nederland continu op de hoogte wordt gehouden van de tussenstand in guldens, tasten we hier nog steeds in het duister hoeveel de actie heeft opgeleverd. Ik hoorde dat het nog een week duurt voordat er een definitieve uitslag is. Tegelijkertijd hoorde ik dat er een slordige honderd miljoen is opgehaald. Minder dan 50 dollarcent per Amerikaan.

Er zijn twee redenen voor het niet laten zien van de tussenstand. Ten eerste: banken leven hier nog in de middeleeuwen. Betalen doe je hier cash of met checks. Pinnen proberen ze wanhopig aan de man te brengen, maar checks zijn toch wel het middel. De meeste mensen krijgen ook keurig een check aan het einde van de maand, in plaats van een bedrag op hun rekening gestort. En die gaan ze keurig inwisselen met als gevolg dat je op de laatste dag van de maand lange wachtrijen bij de banken hebt. En als je dus een bedrag wilt doneren, schrijf je een check uit en die doe je op de post. De post moet dan zijn werk doen en daarna moeten alle envelopjes geopend worden en alle bedragen ontcijferd worden en opgeteld worden. Tot slot hoop je dan dat alle checks ook daadwerkelijk geind kunnen worden. Dat duurt even.

De andere reden is dat het programma niet zo live is als je zou denken. Het wordt namelijk hier aan de Oostkust van de VS ‘live’ uitgezonden, en opgenomen, maar aan de Westkust, waar ze drie uur eerder leven, pas drie uur later uitgezonden. En dan heb ik het nog niet over Alaska en Hawaii, die nog een stuk verder in tijd achter liggen. Het zou wat vreemd zijn als daar de uitzending zou beginnen met een teller op de nulstand, net zoals het wat vreemd zou zijn om hier te eindigen met een eindstand, terwijl pas de helft van de VS heeft kunnen bellen. Ben wel benieuwd of mensen die vanaf Hawaii belden ook nog beroemdheden aan de telefoon kregen, of dat die al lang in bed lagen….

Nog een alineatje over David Letterman – ik begin zowaar respect voor de man te krijgen. Ik had al gezegd dat hij tijdens zijn eerste uitzending burgermeester Giuliani zo erg opgehemeld had. Nou, gisteravond (ma) had hij Giuliani in de uitzending. En nu bleek dat het ook echt gemeend was. Dave stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. En dat had ‘ie denk ik ook niet gekund als ‘ie het gewild had.

Het leek wel of hij tijdens het hele interview een brok in zijn keel had. Toen Giuliani opmerkte dat Dave ook veel voor de stad betekent, in de zin dat de terugkeer van de Late Show voor veel mensen het signaal was ook weer de draad op te pakken, wist Letterman al helemaal niet meer waar ‘ie moest kijken. Al weet ik weer niet hoe geveinsd die bescheidenheid was. Al met al was het een mooi televisiemoment.

En dan tot slot, ik reed vanmiddag weer langs het Pentagon. Voor de kenners, ik kwam uit het zuiden over de I-395. Je komt op een gegeven moment over en heuvel en dan ligt daar ineens het gigantische Pentagon. En hoewel het zicht op de plek van een aanslag niet erg goed is, kon ik het toch een beetje zien. Wat een gat. In het echt zie je pas hoe groot het eigenlijk is. Ongelofelijk.

Jasper.
vrr@radiowereld.net