Het is al drie weken geleden, maar ik wil er toch nog even bij stil staan, toen stopte LoveRadio met uitzenden: het enige en laatste station wat nog een beetje op R&B was gericht, verdween.
Tegelijkertijd werd in Rotterdam het succesloze SunFM (oftewel “Sky Radio 2”) per 1 januari ’02 vervangen door CiTY FM (oftewel “Noordzee 2”)
Sinds mijn laatste column over hetzelfde onderwerp is er dus niets veranderd, in tegendeel, het is alleen maar erger geworden, we zijn nog meer afwisseling kwijt geraakt.
Laten we eerlijk zijn: wat is het objectieve verschil tussen YorinFM, Hotradio, TodayFM, Radio 538 en /of Keizerstad FM? Precies, er is geen meetbaar verschil.
Er worden tegenwoordig via de ether nog maar twee formaten, nou zeggen we drie formaten uitgezonden:
– woord (Radio 1, Business nieuws Radio)
– pop (Yorin, 538, Noordzee, Sky enz.)
– klassiek (Radio4NL, Classic FM)
De verschillen in de afdeling pop zijn hier minimaal, en voor de leek vaak nauwelijks meetbaar: Noordzee draait geen techno/house en trekt wat ouder publiek (25 plus) aan, Radio 10 FM draait alles uit de afgelopen 40 jaar, en bereikt een nog ouder publiek, YorinFM en Radio 538 draaien ‘jonge muziek enz.
Andere genres blijken geen schijn van kans te hebben:
Een landelijk techno/house station is er niet meer, nadat ID&T (alias SlamFM alias New Dance Radio) na de zoveelste naamwijziging “muziek om op te dansen draait” , maar niet meer doorlopend techno/house/trance.
Terwijl de Belgen nog hun “C-Dance” en “Top Radio” hebben, en zelfs in de Duitse ether in de deelstaat Baden-Wurttemberg (cq. via kabel en satelliet in de rest van het land) de zender “Sunshine-Live” puur dit soort muziek draait.
Het Nederlandse lied had ooit twee zenders in de ether (Holland FM en Radio Noordzee Nationaal), na een kleine onderbreking en verschillende wijzigingen in de namen kwakkelt Radio Nationaal op de rand van levensvatbaar, maar bereikt geen groot publiek. Op een verjaardags- of after-voetbalfeestje wil men dan wel graag Hazes en Konings en Co. horen, op de radio bestaat voor het eigen lied geen animo. Sterker nog, men moest zelfs vanuit het buitenland zenden.
Ook wie van R&B/Soul houdt, komt in Nederland bedrogen uit: zo’n zender komt helemaal niet (meer) voor. Bizar, als je bedenkt hoeveel mensen van Afro-Caribische afkomst in Nederland (Randstad) wonen, zou men toch zeggen: een grote potentiele doelgroep, plus dan nog de taalrijke autochtone liefhebbers.
Je zou het dan ook niet verwachten, want zij missen een grote (allochtone) doelgroep, maar zelfs de oosterburen hebben nog een zender met Black Music in de lucht: Jam FM, vaak alleen maar via de kabel of analoog via de satelliet, maar het bestaat: R&B, Rap, Hiphop vanuit Berlijn.
In Rotterdam verdween – zoals gezegd – NL’s enige R&B station en muteerde tot een namaak van Sky Radio, maar de luisteraar koos dan toch liever het origineel, SunFM verdween en CityFM kwam in de plaats.
Is er uberhaupt animo voor “afwisseling” op de radio? En: Van wie moet het initiatief komen? Moet de politiek het aansturen? (maar die kunnen niet eens frequenties verdelen…) of moet de potentiele doelgroep / de liefhebber het zelf oprichten?
Een zo’n voorbeeld van zo’n doelgroepenzender, die leeft vanuit de resp. gemeenschap is de surin.-hindostaanse zender “Amor FM”
Los van alle commerciele verlokkingen, draaien hun exact en alleen wat de doelgroep vraagt, met een grote gerichtheid op die doelgroep. Het kan dus schijnbaar wel. Helaas waren de makers niet voor commentaar of toelichting omtrent hun succes bereikbaar. Jammer, hadden andere groepen (en misschien wij allemaal) iets van kunnen opsteken.
Terwijl de Hindostanen dus vrij actief zijn met een full time zender in de ether (=Amor FM) en het benutten van een groot deel van de zendtijd van een ander (Radio Amigo), hoor je vanuit andere hoeken niets. En dat is jammer: veel mensen houden van R&B en de dansscholen kunnen de toeloop aan Salsa en Merengue Enthousiasten niet aan, maar Latin hoor je niet op de Radio. Als er in Duitsland een “black music” zender met een vleugje Salsa kan bestaan (=Jam FM) , waarom dan niet in Rotterdam, de multiculturele stad bij uitstek.
In plaats daarvan eenheids-pop op tien frequenties. Zelfs de NOS durft het nationale lied (zie boven) niet aan, en draait “Radio10 FM-kost” op Radio 2.
Alle logica en verwachting ten spijt: de klassieke muziek met een vrij kleine doelgroep doorstaat alle stormen en blijft rustig (zoals de muziek zelf) uitzenden.
Maar goed, mijn favoriete zenders op de kabel met R&B en House zijn er dus niet meer, en Salsa / Merengue is er nooit echt geweest. Independent en ‘middle-of-the-road-klassiek-rock’ is niets voor mij, dus blijven er alleen nog maar anderstalige zenders of de bekende pop-ether zenders. Dan maar toch weer eens zelf een Cd-tje opzetten en op betere tijden hopen?
Bernd Kueck
Bernd@radiowereld.net