Hoewel er nog altijd veel mensen zijn die er anders over denken is het niet makkelijk om een goede DJ te worden. Sommige mensen denken nog altijd dat iedereen wel “plaatjes aan elkaar kan praten” en dus geschikt is om achter de microfoon te kruipen. Was het maar zo eenvoudig…
Ondanks dat er in de gemiddelde radio-studio geen groot publiek aanwezig is, is de wetenschap dat er honderden of duizenden luisteraars aan de andere kant van de radio zitten, voor menige beginnende DJ toch een reden om even te slikken.
Daar komt bij dat er in Nederland, in tegenstelling tot de VS, geen DJ-opleiding is en dus moet men het vak geheel in de praktijk leren. Een andere nadelige kant hiervan is dat iedereen, dus ook uw schoonmoeder zich DJ kan noemen en het vak kan uitoefenen op elke manier die hem/haar goeddunkt, helaas met vaak tenenkrommende resultaten.
Regelmatig komt dit neer op slechte imitaties van bekende DJ’s, presenteren met een bijna onherkenbaar verdraaide stem of een poging om het wereldrecord “jingles achter elkaar draaien” te verpulveren.
In mijn werkzaamheden als programmaleider heb ik een flinke stapel ingezonden demo’s beluisterd waar veelbelovend talent tussen zat, maar net zo vaak lag ik soms compleet in een deuk. Toch verdienen ook deze beginnende DJ’s waardering voor hun inspanningen.
De demo’s zijn (in de meeste gevallen) immers naar beste kunnen gemaakt en het schort helaas nogal eens aan begeleiding en evaluatie; een taak die ook door kweekvijvers als lokale omroepen niet altijd even serieus wordt genomen.
Ik mag aannemen dat iedere serieuze, zichzelf respecterende DJ niet verteld hoeft te worden dat het niet nodig is om zijn/haar stem op de radio te verdraaien of cliché-uitspraken te doen als “kwart over de klok van…” of “ik spreek je morgen weer”.
Aangezien de hoofdtaak van een DJ presenteren is, zou je toch ook mogen verwachten dat de eigen presentatie goed op orde is, maar helaas is dit vaak niet het geval.
Ik kan uit ervaring zeggen dat er niets slaapverwekkender is dan op een cassette van een in zijn geheel opgenomen radioprogramma muziek, reclame en nieuws te moeten doorspoelen, alleen om er achter te komen dat dit veruit de meest interessante delen waren.
Een demo met een aantal presentatiefragmenten is meestal voldoende, aangezien degene die de demo beluisterd doorgaans de eject-knop sneller heeft gevonden dan de doorspoel-knop.
Meestal maakt een demo op MD of CD een betere indruk, maar als er toch een cassette wordt gebruikt is een vers exemplaar ook geen overbodige luxe. Veelgebruikte cassettes hebben namelijk de nare eigenschap dat de voorgaande opnames nogal eens op de achtergrond te horen zijn, wat al aangeeft hoe kritisch de DJ de eigen demo heeft beluisterd. Aan de andere kant heb ik ook het genoegen gehad om demo’s te ontvangen die kwalitatief gezien een lust voor het oor waren.
Naast de demo is natuurlijk ook de begeleidende brief belangrijk.
Het feit dat radiomaken eigen veel te leuk is om werk te worden genoemd wil nog niet zeggen dat een sollicitatiebrief naar een radiostation niet aan de gebruikelijke criteria hoeft te voldoen. Om serieus te worden genomen zou een DJ zichzelf toch ook serieus moeten nemen.
Zo heb ik ooit eens een sollicitatiebrief ontvangen die bol stond van de meligheden en was ondertekend met “met vriendelijke groenten”. Ik kan me niet herinneren dat ik nog de moeite heb genomen om de bijbehorende demo te beluisteren.
Net zoals degenen die personeel werven voor “gewone” banen beoordeelt de programmaleider of een DJ die solliciteert qua presentatiestijl wel bij het radiostation past. Een DJ met een hitradio-presentatiestijl zal bij b.v. Radio 10 FM waarschijnlijk evenveel kans hebben om te worden aangenomen als bij Sky Radio. Het is voor een DJ dus aan te raden om van tevoren te beluisteren of hij/zij überhaupt bij het radiostation zou passen waarbij hij/zij solliciteert. Als ik nu mijn eigen oude demo’s beluister kan ik me wel voorstellen waarom men bij bepaalde stations in de verste verte nog niet eens heeft overwogen om contact met me op te nemen.
Zoals ik al zei is het niet makkelijk om een goede DJ te worden. Degenen die denken dat het niet veel meer inhoudt dan een paar plaatjes aan elkaar praten komen er meestal al snel achter dat het tegendeel waar is als ze achter de microfoon plaatsnemen.
Je zou toch bijna zeggen dat het een echt vak is…