YEE-HAW! De klucht rond de etherfrequenties wordt met de dag leuker. Het bijna heilige begrip ‘parlementaire enquête’ is inmiddels in politiek Den Haag (Het Kippenhok) gevallen. Het gekloot van Kamer en Kabinetten heeft namelijk inmiddels al 20 miljoen euro gekost, gaat nog veel meer kosten, is al jaren bezig en zicht op een oplossing lijkt er nu wel te zijn, maar is er hoogstwaarschijnlijk niet. Erger kan het bijna niet meer.
En dus viel daar, volgens een landelijk dagblad, recentelijk het begrip ‘parlementaire enquête’ op te tekenen uit de mond van een der kabinetsleden.
Yeah baby. Let’s dig the shit up.
Want shit komt er naar boven tijdens deze enquête, dat kan ik je verzekeren. Er zal vast wel een of ander ambtenaartje zijn die tijdens dit verhaaltje iets te duur heeft zitten eten met een radiobaasje. En laten we de rol van de publieke omroep niet vergeten. In Hilversum zitten ze inmiddels te zweten.
Alles zal naar boven komen. De incompetentie van de overheid in het algemeen, de staatssecretarissen, complete kabinetten, noem het maar op. De successieve ambtenaren die op de zaak hebben gezeten (en dat zijn er heel wat) mogen zich verantwoorden.
Nozema en Broadcast Partners mogen het bekvechten voor de commissie voortzetten, uitleggen en toelichten.
Dames en heren, dat worden smeuïge weken, tijdens die openbare verhoren. Ik zie Wouke van Scherrenburg al genieten. Wat zeg ik, de hele redactie van Den Haag Vandaag heeft al voorpret. De kranten mogen met bijtende commentaren komen. Columnisten mogen los.
Radiobonzen treden achter elkaar op voor de commissie. Joop ‘Boeruhzender’ Atsma, Wagenaar (die doet mij altijd aan Truus de Mier denken, trouwens), Jorritsma, Monique de Vries, Bakker, alle hoofdrolspelers uit de politiek komen aan bod. De verdeling van begin jaren ’90 passeert de revue (inclusief de lichtelijk dubieuze taferelen tijdens dat drama). De onderhandelingen voor de verdeling van begin ’98 komen langs. De wijzigingen in het frequentiebesluit worden belicht. Er zal een indrukwekkende stoet mensen voorbijtrekken aan de commissie.
U leest het: ik geniet bij voorbaat al. De beerput gaat open. En dat gaat een pijnlijke beerput worden voor de overheid, die zich blijkbaar niet staande kan houden tussen al die opportunistische ondernemers. En dit dossier heeft weten om te bouwen van een lastig iets tot een bijna onoplosbaar struikelblok. Het is een soap zoals niemand anders die had kunnen verzinnen. En als dat wel was gebeurt, dan had men het ongeloofwaardig gevonden.
Komt die enquête er? Dat is de vraag. Feit is wel dat het best wel eens een negatief effect zou kunnen hebben op het imago van de Nederlandse radiosector. En het zou het vertrouwen in de politiek nog verder richting dieptepunt drukken (Ik bedoel, wie heeft er na het geblunder van Paars en vervolgens het kabinet Balkenbende-I nog vertrouwen in ’t Haagse?). En of men dat laatste in Den Haag wil riskeren is de vraag.