Uw Vliegende Radiowereld vanuit de stromende Staten (deel 32) [Update]

Tjonge jonge zeg. Poeh eh. Wat heb ik donderdag weer gelachen zeg. Wie zei er ook alweer dat leedvermaak niet leuk was. Dolle pret gehad. Tranen over mijn wangen.

Nou eigenlijk viel het wel mee hoor, maar een paar besmuikte glimlachjes konden er toch wel vanaf. Let wel, ik lachte niet om al die mensen die zonder stroom kwamen te zitten. Zo ben ik niet. Lijkt mij behoorlijk vervelend om zo lang zonder stroom te zitten.

En laten we eerlijk zijn. Het ging hier niet om Veldhoven of een duffe plattelandsgemeente in Twente (sorry Gijs), nee het gaat hier om een enorm stuk land, met de belangrijkste steden van de VS en Canada. Even wat getalletjes.

Het rijtje van de acht grootste steden in de VS gaat als volgt: LA en New York zijn 1 en 2, Chicago is nummer 3, en dan komen de vijf miljoen plussers Washington, DC samen met Baltimore, Detroit, Boston, Philladelphia, San Fransisco met de baai. Verder zakt de rest onder de vijf miljoen. Toronto is de grootste stad van Canada. Ottawa mag dan wel de hoofdstad van Canada zijn, maar het staat niet erg hoog op het grote steden lijstje.

Toch zitten er tussen die tien die ik net noemde vijf, die donderdag zonder licht zaten, New York, Boston, Detroit in de VS en Toronto en Ottawa in Canada. Vijftig miljoen mensen zaten zonder stroom. Da’s meer dan drie keer Nederland, ofwel een tikkie minder dan Frankrijk. En het gebied waar de stroom uitviel is on-europees groot. Van Boston naar Detroit is een dikke duizend kilometer en van Philly (dat net niet getroffen werd) naar Ottawa is een slordige 700 kilometer. Het getroffen gebied is dus ongeveer twee keer zo groot als Duitsland. Laat dat even op je inwerken.

Het is overigens cynisch dat de recall verkiezingen in Californie waar ik recent over schreef voornamelijk gehouden worden vanwege de energiecrisis daar, terwijl Californie volstrekt niet getroffen is.
De media probeert er intussen een nationale ramp van te maken. En wonderlijk genoeg lukt ze dat niet erg. Ja, ook bij mij schoot het woord terreur even door mijn hoofd, maar de autoriteiten waren er als de kippen bij om het publiek gerust te stellen: het was een gewone storing. Nou ja, gewoon, de grootste stroomstoring ooit, maar wel gewoon door een foutje. Brandje of zo.

Canada en de VS geven mekaar de schuld. Erg grappig om te zien hoe beide landen beter weten wat er over de grens speelt dan in hun eigen land. Ze wisten niet wat er in hun eigen centrales fout gegaan was, maar bij de ander was er meer fout gegaan. Erg typisch. Hoezo is het gras groener bij de buren? Ook heel typisch was de manier hoe burgermeester Bloomberg van New York het getroffen gebied omschreef: ‘De stroomstoring heeft een gebied getroffen dat in het oosten zover als Boston, in het zuiden zover als New Jersey en in het westen zover als Detroit reikt. Blijkbaar houdt de wereld bij de noordgrens van de VS op, net als op ’the Weather Channel’ De wolkjesrader stopt altijd keurig bij de Canadese grens. In Canada hebben ze namelijk geen weer.

Ik zag een FOXNEWS reporter op straat in New York voor Penn station aan mensen vragen hoe boos ze waren op de autoriteiten dat het zo’n enorme puinhoop was geworden; stoplichten deden het niet meer, de metro lag plat, anders gezegd, er was geen doorkomen aan. ‘Ach,’ zei de mevrouw, ‘het valt wel mee hoor. Ik hoefde maar 24 verdiepingen naar beneden te lopen en het is wat warm en ik heb dorst. Maar verder had het nog veel erger kunnen zijn.’. New Yorkers zijn na 11 september wat gewend en klagen niet meer zo. Da’s een mooie eigenschap van Amerikanen. Ik heb ook nog niks over schadevergoedingen van $35 gehoord zoals in Twente. Daar wordt niet snel over gezeurd, al zullen er ongetwijfeld nog wel wat grote schadeclaims komen.

De berichtgeving kwam trouwens traag op gang, omdat de hoofdkantoren van de meeste nieuwsorganisaties aan de oostkust in New York zitten. En die zaten dus zonder stroom tot ze de batterijen en noodaggregaten gevonden hadden. FOXNEWS.com was de traagste. Die hadden om 7 uur lokale tijd – drie uur na het begin van de storing – nog niks op hun website staan. CNN lachte intussen in hun vuistje. Zij zitten in Atlanta en draaiden nog op volle kracht. Atlanta ligt zo’n 1500 km ten zuidwesten van New York.

De kranten pakten vanmorgen prachtig uit. De meeste grote kranten pakten uit met paginabrede koppen als: ‘POWERLESS’ en ‘BLACKOUT’. En dat gebeurt niet vaak. Meestal hebben kranten hier een wirwar van kleinere kopjes. Veel kranten worden hier – anders dan in Nederland – nog vaak uit de automaat verkocht en dus moet de voorpagina de aandacht trekken. De bovenste helft van de voorpagina (het stuk dat zichtbaar is in de automaat) is dus vaak niks anders dan veel verwijzingen naar artikelen op latere pagina’s van de krant.

De rest van de wereld kijkt semi-geamuseerd toe. Op diverse (ook Amerikaanse) websites kun je al een top 10 van Iraakse tips vinden. Er zitten tips tussen als: Ga naar je lokale energiestation. Misschien is het wel gesaboteerd door handlangers van Saddam. Dat gebeurt in Irak namelijk ook constant. Of bel ff wat Irakezen op. Zij hebben genoeg expertise genoeg na alle stroomuitval. De laatste die tip die ik nog ff vertaal is de tip om flink te vloeken. Iraki’s doen dat ook. “Ik vervloek God, ik vervloek Saddam, en ik vervloek Amerikanen, maakt mij niet uit”, zo wordt een voormalig Iraaks accountant geciteerd.

Het tv-nieuws deed zoals al gezegd hard zijn best om het een nationale ramp zonder weerga van de te maken. ABC (dat samen met ESPN onderdeel is van het Disney concern) heeft de hele avond de reguliere programmering van de zender gegooid. En de nieuwszenders deden uiteraard hetzelfde. Ik heb het al eerder geschreven. Alles voor BREAKING NEWS. Het was nog belachelijker dan normaal. Interview na interview met stroomdeskundigen die vertellen dat er niks aan de hand is, en dat dergelijke storingen wel vaker voorkomen en dat het enige opmerkelijke is dat de omvang zo snel zo groot werd.

Onmiddellijk verschijnen er ook grote verhalen in de media dat het energienetwerk achterhaald is en dat er meer geïnvesteerd moet worden. Eigenlijk gebeurd er hetzelfde als in Nederland.

Natuurlijk is het allemaal onzin. Zowel in Nederland als hier zijn bijzondere krachten van toepassing. Hier was het de eerste echte warme dag van de zomer, dus iedereen had zijn airco lekker koel staan. En in Nederland is het ook al uitzonderlijk heet. Maar wil je echt miljarden investeren om problemen te voorkomen die maar een keer in de zoveel jaar voorkomen? De laatste grote stroomstoring in de VS was in 1977. Toen waren mijn broertje en vriendin nog niet eens geboren.

Wat wel zou helpen is als Amerikanen eens wat zuiniger met stroom en energie in het algemeen zouden omgaan. De gemiddelde Amerikaan heeft geen benul van energiebesparing en zet de airco ’s zomers lekker koel op 20 graden en ’s winters de verwarming lekker warm op 25. Dat is op zich nog niet zo erg, maar de gemiddelde Amerikaan laat ook altijd en overal het licht, de tv en computer aanstaan. Men vindt het echt raar hier als ik ff terugloop om het licht achter me uit te doen. Irritant zelfs. Ik moet niet zo zeuren. Bovendien laten Amerikanen zich niet graag door de (paternalistische) overheid vertellen wat ze moeten doen. Dat maken ze zelfs wel uit.

Een tekenend voorbeeld van hoe makkelijk er veel energie bespaard kan worden komt uit Californie. Een jaar of twee geleden zaten ze daar zo dik in de problemen dat de energiemaatschappij maar besloten had om per dag voor hele gebieden aan te kondigen dat ze geen stroom meer zouden krijgen. Dat leek ze beter dan alle willekeurige storingen die ze hadden. De industrie in Silicon Valley, net onder San Fransisco, had om begrijpelijke redenen geen zin in wat voor stroomstoring dan ook. En dus zijn ze met de energiemaatschappijen om de tafel gaan zitten. Het eindresultaat was dat men in Silicon Valley binnen een week het energiegebruik met ongeveer 40% zou verminderen. Veertig procent! En dat hebben ze gedaan zonder ook maar iets minder werk te verzetten. Dat is allemaal gelukt door de airco (’s nachts) een paar graadjes hoger te zetten, lichten uit te doen en computers en andere apparatuur uit te zetten als ze niet gebruikt werden.

Ik hoorde laatst dat 60% van het de Amerikaanse (olie)energie uit het buitenland komt. Amerikanen zijn (terecht) niet blij met zoveel buitenlandse afhankelijkheid. Ik weet een manier om dat binnen een paar weken te reduceren tot veel minder.

Hasta La Vista babies,

Jasper,
Uw Vliegende radiowereldreporter,
die heerlijk energie zit te verspillen. De (centrale en veel te koude) airco staat aan en het raam staat open. Hmmmmm. Energieverspilling. Heerlijk. Ik denk dat ik nog even 3 keer ga douchen. Wie zei er ook alweer dat integreren moeilijk is?

[Update18-8-2003]
PS, Vanmorgen zag ik nog een tekenend voorbeeld over hoe Amerikanen met stroom omgaan. De onderminister van Energie was op de tv en toen een beller hem confronteerde met de absolute afwezigheid van een overheidscampagne om stroom te BESPAREN, wees hij in zijn antwoord alleen maar op het streven van de Bush regering om het RENDEMENT van energieverbruik te verhogen……..