Topsalaris

Deze week werd ik gebeld door de redactie van het programma ‘Man Bijt Hond’ dat dagelijks via het wereldscherm tot ons komt. Nou ja, ons? Jullie, is wellicht een beter woord. Want er gaan hier weken voorbij zonder dat de kijkbuis dienst doet. Maar dat terzijde. De dame die ik aan de lijn kreeg was op zoek naar een lokaal bekende deejay. Ze hadden een leuk item bedacht om in te haken op de discussie over topinkomens van bekende deejays op de landelijke omroepen. Met name de vraag of publieke omroepen veel geld moeten uitgeven voor een populaire presentator is de laatste dagen bijzonder actueel.

Aanleiding voor de discussie, voor wie het allemaal even gemist heeft, is de genoemde transfer van Rob Stenders naar Yorin FM. Deze zender schijnt een aanzienlijk bedrag voor de heer Stenders over te hebben, die thans in dienst van de Vara al een riant salaris mag opstrijken. Stenders stond geruime tijd bekend als het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse omroep.

Hij heeft nogal wat werkgevers versleten in de jaren ’80 en ’90, maar de laatste tijd leek hij behoorlijk te zijn vastgeroest op Radio 3FM. In positieve zin bedoeld overigens. Het roestige slaat vooral op het dienstverband en niet op zijn wijze van presenteren. Ik heb Rob al tijden niet gehoord want ik ben niet echt een vroege vogel. Maar als ik goed ben geïnformeerd was hij dat zelf destijds ook niet.

Terug naar dat telefoontje. Men wilde dus een lokaal bekende deejay interviewen, waarbij het de bedoeling was dat die deejay zijn mening gaf over dergelijke salarissen. Ik heb mij direct bereid verklaard om mezelf als ‘populaire plaatselijke deejay’ op te werpen. Je weet immers nooit waar het nog toe kan leiden. Springplankjes zijn altijd welkom en een kans moet je nooit laten liggen als je ‘m in de schot geworpen krijgt.

Direct werd ik geconfronteerd met een aantal vragen die relevant waren in voornoemde salarisdiscussie. Of ik zelf bijvoorbeeld bereid zou zijn om de plaats van Stenders in te nemen op 3FM, wanneer mij die kans geboden zou worden. Natuurlijk! Ik ga daar wel zitten, eventueel tegen een minimum inkomen.

Uiteraard wilde men ook van mij weten wat ik vind van de hoge salarissen die men binnen het publieke bestel spendeert aan succesvolle presentatoren. Stenders staat immers niet alleen. Onlangs maakte Adam Curry nog bekend een enorm bedrag te krijgen van BNN voor slechts twee uurtjes presenteren per week. Direct daarop kondigde hij ook aan ermee te zullen stoppen.
Ik heb geen idee wat hij nu krijgt bij Veronica, maar het zal vast niet een eenvoudig zakcentje zijn. Overigens heeft hij ook nu weer laten weten met een beperkt salaris genoegen te nemen, zodat de omroep kan investeren in andere talenten. Een nobel streven. Maar goed. Wat vind ik van de hoge salarissen bij de publieke omroep?

Tsja… Ergens kan ik ze geen ongelijk geven. Ze moeten wel, willen ze een man als Stenders behouden. Als ik voor hetzelfde werk met nagenoeg dezelfde faciliteiten en collega’s elders een flinke duit extra kan cashen, zou ik dat waarschijnlijk ook doen. En mensen die hun vraagtekens stellen bij de taak van de publieke omroep, zou ik eigenlijk even mee terug willen nemen in de tijd.
Want ik hoor veel te vaak dat de publieken niet moeten proberen de commerciëlen na te doen. Dat is hun taak niet? Onzin! Denk even iets meer dan 15 jaar terug in de tijd. Toen waren er nog geen commerciële stations in Nederland en was Radio 3 dé popzender van Nederland. Je hoorde er dus popmuziek in de meest brede zin des woords. Ook alle populaire hits.

Nu er een hele groep stations bijgekomen is, zou Radio 3FM opeens niet meer de muziek mogen draaien die ze van oudsher wel mocht draaien? Puur omdat anderen dat nu doen? Dat is natuurlijk niet helemaal fair. Natuurlijk kan de publieke omroep zich op een andere manier profileren en kunnen ze proberen andere doelgroepen ook aan te spreken, maar in hoofdzaak zullen ze toch gewoon kunnen blijven doen wat ze altijd hebben gedaan, namelijk populaire programma’s maken.

En dus zullen ze ook ten dele met populaire namen, de zogenaamde publiekstrekkers moeten werken. En die kosten nu eenmaal geld, zolang er kapers op de kust zijn. Vervelend is in dit verband wel dat er een directe lijn te trekken is naar ons belastinggeld. Vandaar waarschijnlijk die discussies.

Persoonlijk ben ik helemaal geen voorstander van exorbitant hoge salarissen. In geen enkele branche. Maar dat heeft dus niets met de omroepdiscussie te maken. Ik heb wel eens gezegd dat niemand meer zou mogen verdienen dan 10.000 euro netto per maand. Dat is voor menig landgenoot al een utopie, maar er zijn er ook velen die deze grens ruimschoots overschrijden. En waarom? Stel dat het laagste salaris van Nederland 1.000 euro netto per maand zou zijn. En dan vervolgens alle bestaande beroepen in trappen van steeds 250 euro netto per maand extra verdelen, tot maximaal 10.000 euro. Dan heb je dus 37 verschillende salarishoogten. Nou, daarmee kun je toch wel een knappe verdeling maken?

En dan houden we ergens een boel geld over voor heel veel mooie dingen. Moet kunnen, toch? Overigens ben ik uiteindelijk niet in ‘Man Bijt Hond’ gekomen. Een ander lid van de redactie had iemand gevonden die de cameraploeg direct kon ontvangen in een live-uitzending, terwijl bij ons de studio pas drie uur later beschikbaar zou komen. Gebrek aan faciliteiten heeft mij dus de das omgedaan en deed mijn nationale carrière al stranden voordat ‘ie feitelijk begonnen was. Nou ja, er komt misschien wel weer een nieuwe kans. In elk geval heb ik ze gevraagd me te bellen zodra ze ook een eigen radioprogramma gaan maken. Je weet nooit…
Raimond Bos