Afgelopen zaterdag toch maar eens het RTV festival van de OLON bezocht in Gooiland in omroepdorp Hilversum. Aangezien ik daar enige jaren geleden woonde wist ik dat het parkeren aldaar een probleem zou kunnen zijn, maar dat viel allemaal reuze mee die dag, en dat was zo ongeveer het enige dat meeviel.

Nadat de auto was geparkeerd liepen we naar de voorkant van Gooiland alwaar een briefje op de deur vermelde dat OLON om de hoek zou zijn. Men bedoelde de zij ingang van het theater. Nadat je binnen bent gekomen dien je je te registreren en krijg je een kaartje waarop staat wie je bent, welke omroep je vertegenwoordigt en wat je functie is.

Echt waar, ik heb ze zien lopen met de volledige stichtingsnaam op de kaart en vervolgens de functie van “Programmaleider” , “hoofd technische dienst” etc en dan liefst met rood geschreven!

Maar goed, geef iemand een functie en hij of zij loopt de benen onder zijn/haar kont uit voor je, da’s een oude wijsheid en die werkt nog steeds.

Verder kom je mensen tegen van allerlei pluimage en het stigma van de lokale omroep medewerker wordt meer dan waargemaakt. Kansarme jongeren, banenpoolers en gepensioneerden in overvloed. Ik schrok me rot, als dat ons voorland is …

Mijn metgezellen en ik vielen op doordat wij geen kaart met naam en functie hadden opgespeld en doordat we er gewoon casual netjes uitzagen en niet speciaal in pak waren gehesen, een pak dat sommige waarschijnlijk pas weer volgend jaar uit de kast gaan halen vermoed ik.

De audiobeurs viel erg tegen, zeker als je weet dat de standhouder 800 Euro heeft moeten betalen voor zijn standje. En werkelijk al het folder materiaal dat te verkrijgen was werd gretig door de lokale omroep medewerker meegenomen. Niet dat men ooit iets zal aanschaffen, maar het is gratis …. dus meenemen. De prullenbakken na afloop puilden gewoon uit, het dure drukwerk ten spijt.

Maar toen begon het hoogtepunt, de uitreiking van de diverse prijzen op het RTV festival. Een en ander werd aan elkaar gepraat door Jeroen Latijnhouwers van RTL nieuws, en hij deed dat op een manier alsof hij voor een klas met kleutertjes stond, “kunnen we allemaal nog klappen mensen ….”

Op het podium stonden 2 videoschermen waarop de genomineerde en een stukje van hun inzending werden getoond. Een en ander ging gepaard met een aantal schuif fouten die niet zouden mogen voorkomen bij een professioneel bedrijf zoals het bedrijf dat de presentaties verzorgde. Een generale repetitie was misschien nuttig geweest.
 
Nadat diverse omroepen hun prijzen in ontvangst mochten nemen kwam de directeur van de OLON Pieter de Wit naar voren om een speciale prijs uit te reiken, iedereen veerde op, wat zou de grote leider nu toch in petto hebben. Pieter liep naar het podium in een pak dat niet meer van deze tijd is met een ragdunne stropdas om de hals gehangen van het soort dat zo populair was in de jaren 70.

Bij het donkere pak en zwarte schoenen droeg hij “bijpassende” witte sokken “onze” man die ons moet vertegenwoordigen in politiek Den-Haag nota bene, zelfs de pakken in de zaal zagen er vaak beter uit. Maar goed, Pieter had dus een speciale prijs te vergeven en begon een bloemlezing af te steken geschreven door staatssecretaris Medi van der Laan. De Wit sloot zich volledig aan bij het betoog van van der Laan dat hij zojuist had voorgelezen en probeerde op die manier een behoorlijk bruine arm te halen in Den-Haag – benieuwd of Medi maandag nog normaal kon lopen op het departement – en eindigde met: en de aanmoedigingsprijs de uitblinker gaat naar … Fun X, de hele zaal klapte als klapvee erop los, maar … snapte ze er nog wel iets van, is Fun X wel een lokale omroep?
 
Fun X is geen lokale omroep, maar valt wel onder de lokale omroep van Amsterdam, Den-Haag, Rotterdam en Utrecht. Fun X heeft in de vier grote steden schitterende frequenties met dito vermogen toegewezen gekregen, daar waar veel lokale omroepen te kampen hebben met verzorgingstekorten, laag vermogen zenders en slechte frequenties. Fun X heeft 1 miljoen Euro(!) subsidie gekregen van de Nederlandse overheid en daar boven op 1 miljoen Euro(!) van de vier grote steden gezamenlijk. Bij Fun X werken mensen die betaald worden voor hun werkzaamheden. Fun X heeft bij de start maar meteen 2 studio’s volledig laten inrichten teneinde goed te kunnen starten, daar waar lokale omroepen moeten sappelen om opcenten en moeten woekeren met geld om apparatuur te kopen of te lenen van welwillende medewerkers.
 
Nee Fun X vergelijken met een lokale omroep schiet erg zijn doel voorbij, Ik vraag me af wie de prijs betaald heeft en ik vermoed de OLON. Ik denk zelfs dat die prijs door alle bij de OLON aangesloten omroepen is betaald van hun jaarlijkse contributie, en die liegt er niet om. Vroeger betaalde je een paar tientjes en kreeg je elke maand een full-colour blad in de bus. Tegenwoordig betaal je enkele honderden euro’s meer en krijg je onregelmatig een stenciltje – meer kan ik het dubbel gevouwen A3-tje niet noemen – en wordt je bedolven onder de “lezen lokaal” en weet ik niet wat meer voor troep waar je als omroep niet op zit te wachten en dat absoluut geen taak behoort te zijn van de OLON.  Nee ik ben erg teleurgesteld in de OLON.
 
In het verleden is er door hen echt wel een aantal zaken geregeld voor de lokale omroep, maar inmiddels schiet men steeds vaker zijn uiterst ambitieuze doel voorbij of is het doel totaal niet van direct belang voor de lokale omroep in Nederland. Wie is en afgelopen jaar naar de AMARC conferentie geweest in Kuala Lumpur ? Ik niet en ik denk de meeste leden van de OLON niet, maar de OLON zelf wel.

Wist u dat een aantal medewerkers van de OLON al bijna 20 jaar vastgeroest zitten op het kantoor in Nijmegen? En lekker verder sparen aan hun pensioen. Ik zie om me heen dat er wederom een 2-deling is te zien op lokaal media gebied, zij die uitsluitend met flink veel subsidie kunnen rondkomen en zij die het rooien door een uitgekiend programma aan hun luisteraars aan te bieden waardoor er meer mensen luisteren en je je boodschap beter kwijt kunt aan een grotere groep mensen. Ik vindt ook dat de OLON dit zou moeten inzien en haar service hierop zou moeten aanpassen. Maar de OLON heeft liever dat lokale omroep kleinschalig blijft en zo makkelijk door de overheid kan worden gemarginaliseerd tot hobby clubjes met veel plichten en weinig rechten.

Hoe anders doet de ROOS dat voor de regionale omroepen, die laten zich de kaas niet snel van hun brood eten, zij hebben al geregeld dat de opcenten die volgend jaar door de provincie worden uitbetaald direct worden doorgesluisd naar de regionale omroep zelf iets dat vergelijkbaar is met de opcenten voor lokale omroep die de gemeente ontvangt maar niet hoeft door te sluizen.

Bij de regionale omroep gaat het hooguit mis doordat men een te grote broek aantrekt en meer uitgeeft dan men heeft omdat er toch wel centjes van de overheid komen als het mis gaat, dat heet rijk rekenen – zie de ontwikkelingen bij RTV West en RTV Rijnmond –   nee de OLON kan een krachtige nieuwe wind wel gebruiken maar dat gaat wel koppen kosten – lees banen –  en dus …. zal die nieuwe wind er niet komen vrees ik. Misschien wordt het tijd voor een nieuw initiatief als alternatief voor de OLON …….
 
 
Kick