Waarom non-stop misschien niet zo’n goed idee is

In Nederland zijn er opvallend veel radiostations die een volledige of gedeeltelijke non-stop programmering hebben. Veel stations hebben alleen een gepresenteerde ochtendshow – soms ook een middagshow – en ook nieuwe radiostations zijn vaak volledig non-stop. Er zijn een aantal redenen waarom dit wordt gedaan.

Allereerst is radio duur en zonder DJ’s wordt er toch wat geld uitgespaard. Verder is er zonder DJ’s nooit het gevaar dat de luisteraar door oeverloos gezwets geïrriteerd raakt en een andere zender opzoekt. Een redenering die aan de wieg heeft gestaan van de presentatierobot, waartoe de hedendaagse DJ steeds vaker wordt gedegradeerd.

Als laatste zal het nog altijd grote succes van Sky Radio naar mijn idee ook een rol hebben gespeeld. Het is relatief goedkoop, Sky Radio scoort ermee dus laten wij het ook eens proberen, is de redenering bij veel stations. En zo kan het dus gebeuren dat Nederland flink wat volledige of gedeeltelijke non-stop stations heeft.

Het is volledig waar dat een non-stop station relatief goedkoop is, veilig is (het irriteert niet snel) en zonder DJ’s en ander gespuis heb je er ook minder omkijken naar. Het is ook waar dat een non-stop station veel minder binding met de luisteraar kan aangaan, makkelijker vervangbaar is en zelden tot nooit echt uniek is. Een non-stop station is meer een service en niet echt een radiostation waar de luisteraar een persoonlijke, emotionele binding mee heeft. Er is in principe niets op tegen, maar het voegt meestal weinig tot niets toe. Hoe wil je je bovendien onderscheiden als je het zoveelste non-stop station bent?

Ook de zogeheten alternatieve stations die niet de doorsnee popmuziek draaien maar zich op specifieke muziek richten zijn in ruime meerderheid non-stop. Deze stations zijn vaak wel uniek in de muziek die ze draaien, maar daar houdt het dan meestel wel op.

Ook alternatieve stations zullen een breder publiek moeten trekken om te kunnen overleven en zullen daarom meer moeten bieden dan alleen maar een jukebox met non-stop muziek, óók om de echte liefhebbers te bereiken. Die kunnen anders net zo goed thuis een cd opzetten met hun favoriete muziek. Het is dan ook niet toevallig dat de iPod zo populair is.

De radiostations die zich echt van de rest onderscheiden hebben een unieke persoonlijkheid en deze persoonlijkheid wordt gevormd in de ruimte tussen de muziek. DJ’s zijn bijvoorbeeld in staat om een persoonlijke binding met de luisteraar aan te gaan die daardoor meer en langer luistert. DJ’s kunnen de luisteraar persoonlijk raken en het station een gezicht geven, het menselijk maken.

Het argument dat een non-stop format veilig is en de luisteraar nooit met teveel gepraat kan irriteren klopt in feite wel, maar het is het kind met het badwater weggooien. Het is een amputatie. Radiostations gooien één van hun beste wapens om zichzelf uniek te maken en van de concurrentie te onderscheiden zomaar weg.

Een DJ is meer dan een instrument om domweg plaatjes aan elkaar te praten. Dat veel stations nog altijd niet bereid of in staat zijn om hun DJ’s méér te laten zijn dan dat, doet hier niets aan af. DJ’s zijn de relatiebeheerders van het radiostation die dagelijks een persoonlijke band met de luisteraar aangaan en het station aan hem of haar moeten verkopen.

Een non-stop jukebox is in feite altijd hetzelfde. Het zijn juist de DJ’s die er steeds een andere ervaring van maken voor de luisteraar. Sky Radio heeft er succes mee, maar een tweede Sky Radio in Nederland zou al een stuk lastiger worden. Radiostations willen kosten besparen en irritatie voorkomen door de DJ uit te schakelen, maar zouden eigenlijk in goed talent en begeleiding moeten investeren.
 
Vooral de begeleiding is enorm belangrijk omdat er nog altijd veel DJ’s inderdaad irriteren en luisteraars wegjagen. Sky Radio maakt daar in haar marketing nog altijd handig gebruik van. Goeie DJ’s die een station uniek maken en de luisteraar weten vast te houden zijn goud waard. Investeer daar als radiostation in, ik ben ervan overtuigd dat dat in ieder geval een goed idee is.

Danny Moerkerke