Bzzzz. Buzz. BZZZZZ. Nee, dat is geen mug die rond je hoofd vliegt, maar alle buzz omtrend podcasting. Je hebt er vast van gehoord, maar wat is het nu? Welnu, het is een stuk simpeler dan je denkt. We hebben hier te maken met een gevalletje 1+1+1=4
Laten we het woord eens ontleden. ‘Pod’ komt natuurlijk van iPod, de bekende mp3-speler. Podcasting heeft dus iets met mp3tjes te maken. Dan het tweede deel ‘cast’, dat komt van het Engelse werkwoord ’to cast’ dat uitzenden betekent. En dan is er nog de uitgang aan het einde ‘-ing’, dat in het Engels altijd een actie aanduid, iets dat aan de gang is. En actie betekent dat u – mijn waarde lezer – als reactie met uw luie reet op de bank kunt blijven zitten, want het gaat allemaal vanzelf. Ok, ff optellen en we hebben mp3tjes die vanzelf op uw mp3-speler terecht komen.
Hoe? Ach, maakt het uit? Weet u hoe de e-mail in uw inbox komt? Nou dan. Gewoon een stukje software dus. Toch is het een essentieel onderdeel van het concept podcasting. Dat stukje software zorgt namelijk voor dat het mp3tje uitgezonden wordt. Net zoals het maken van een opname in een radiostudio niks is zonder dat je het uitzend, is een mp3tje geen podcast als het niet zijn weg vindt naar mp3-spelers. Zonder FM geen radio, zonder kabel geen tv, en zonder internet en een stukje software geen podcasting.
Maar hoe kom je dan aan dat stukje software? Nou, net zo makkelijk als aan je e-mail progamma. Bijna vanzelf. Want hoeveel mensen gebruiken er nu nog een ander e-mailprogramma dan dat wat met hun computer komt? Niet veel. Podcasting staat nog in de kinderschoenen, dus moetje nog ff een stukje software opzoeken, maar ook dat hoeft niet lang meer want Apple heeft het geheel al ingebouwd in de nieuwste versie van iTunes. En zo wordt het allemaal weer nog makkelijker. Beetje klikken en voor je het weet zit je mp3-speler tjokvol met podcasts.
Maat euh, wat is er dan te horen in die mp3tjes? Nou echt, je kunt het zo gek niet bedenken. De gangbare podcastprogramma’s komen met een enorme waslijst aan programma’s. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er wel. Het meeste is in het Engels, maar ook in Nederland is er al een redelijk groepje enthousiastelingen dat allerlei podcasts in elkaar flanst. Veel hebben een weblog-achtig persoonlijk of hobby-informatief karakter. Maar er zijn ook serieuzere uitzendingen.
Het grappige van podcasting is dat sommige podcasts tergend slecht zijn en andere verrassend goed. Dat komt omdat er niemand meer is die voor u als luisteraar beslist of de kwaliteit wel goed genoeg is. Er is geen “Raad van Bestuur van de NOS” die wel voor u beslist of een programma wel uw tijd waard is. Iedereen met een computer, een microfoon en een internetverbinding met wat bandbreedte kan podcasts maken. Zonder filter. En dat leidt natuurlijk tot een oerwoud aan verscheidenheid. Sommige mensen proberen maar wat aan, anderen zijn compleet kansloos, en hey er zijn er ook die in al hun simpelheid gewoon briljant zijn.
Maar het blijft vooral bij gebabbel. Populaire muziek waar platenmaatschappijen en achterlijke organisaties als de RIAA, de BUMA, de SENA en stichting Brein iets over te zeggen hebben, is namelijk verboden in de podcastwereld. Waarom? Nou, podcasting leidt tot een mp3-kopie van een liedje, en de BUMA’s krijgen niet uitgevogeld hoeveel ze daarvoor moeten berekenen aan de podcaster. Nadat de SENA al alle enthousiasme uit de webstreamwereld sloeg met haar idiote tarieven, is er dit keer maar gewoon besloten om een compleet verbod af te kondigen.
Gelukkig werken creativelingen daar al handig omheen. Want er begint ook al aardig wat podveilige muziek te komen. En dat is muziek van (veelal beginnende) bandjes, voor wie de platenmaatschappijen hun neus ophalen omdat ze te druk zijn met kansloze rechtzaken tegen peer-to-peer downloaden. En verassend genoeg begint daar zolangzamerhand hele aardige muziek tussen te zitten.
Platenmaatschappijen leven nog in de wereld waarin radiostations betalen voor het ‘mogen draaien’ van platen, maar de digitale wereld heeft inmiddels door dat uitgezonden plaatjes eigenlijk reclame zijn, waar je de uitzender voor zou moeten betalen. Niet voor niets verdienen de meeste artiesten meer aan hun optredens dan aan hun platen. En dat geldt zowel voor beginnende bands als voor gevestigde artiesten. Waarom denk je dat de Rolling Stones blijven optreden?
Tot slot nog een paar links. Ik heb me hierboven ingehouden om niet zoals ik vaak doe, de tekst te larderen met allerlei handige links. Gewoon ff googelen en alles komt goed. Maar, wat ik wel hieronder ga doen is een aantal (=niet alle) handige links geven naar podcasts van gevestigde (landelijke) Nederlandse radiozendingen.
Eigenlijk zijn dit de flauwste podcasts ever, omdat het gewoon kopien van radioprogramma’s zijn, en geen speciaal gemaakte podcasts, maar dit is en blijft radio.nl en niet podcast.nl. Bovendien is het leuk voor een nerd als ik die buiten Nederland woont om nog eens wat Nederlandse radio ‘on demand’ af te luisteren in de auto hier.
Het lijstje is ongetwijfeld niet compleet, en ik wil (landelijke) radiomakers dan ook vooral oproepen om mij ervan op de hoogte te houden als hun (landelijk) uitgezonden radioprogramma’s ook als podcast bestaan. Ik kan hier in de VS natuurlijk niet alles volgen. Ik ga dan mijn best doen om bij het rijtje radiostreams dat we op de voorpagina van deze site hebben staan ook een lijstje met podcastlinks te krijgen.
Radio 1 BNN United
Radio 1 BNN Storing
Radio 1 Weg met BNN
Radio 1 TROS Radio Online
3FM NCRV Buzz
Radio 538 met fragmenten van Evers, RdW.nl, Barry Paf, en D’r uit
MiddenindenachtRick op 538
Kink FM interviews
Oh, en op de link klikken heeft geen zin. Dit is podcasting en geen streaming. Je moet de link kopieren in je podcast programma, en dat zorgt dan voor de rest.
Vriendelijke groet,
Jasper, uit Columbus, waar het ook 35 graden is, maar dan om kwart over 9 ’s ochtends.