The Daily Show: De onzin van het nieuws (80a)

In Amerika bestaat een hele zwik nieuwskanalen. Je kent CNN, dat een Europese versie heeft. En je hebt vast gehoord van FOXNEWS: de zeer succesvolle rechtse tegenhanger. Daarnaast heb je ook nog het kwakkelende MSNBC en zijn financiële broertje CNBC. En wie in Amerika ooit in een fatsoenlijk hotel heeft gezeten, kent ook Bloomberg TV, het financiële kanaal van de burgermeester van New York.

Maar al die kanalen gaan behoorlijk vervelen want serieus nieuws is erg saai en vaak niet al te vrolijk. Dat is het gat in de markt waar Comedy Central in gesprongen is met ’the Daily Show with Jon Stewart’. Iedere avond wordt daarin het nieuws van de dag belachelijk gemaakt.

De komende dagen een korte serie podcastcolumns over ’the Daily Show’. Vandaag bespreken we de manier waarop het nieuws belachelijk gemaakt wordt. Daarna gaan we in op het item ‘This week in God’, en hebben we een kort interview met de man achter dit item. Als afsluiter hebben we dan nog een podcastcolumn over het interview dat Bill O’Reilly, de koning van FOXNEWS gaf in the Daily Show, en de manier waarop the Daily show programma’s als ’the O’Reilly Factor’ belachelijk maakt.

Maar zoals gezegd eerst: Het nieuws.

The Daily Show begint met een paar headlines. Daarin worden de nieuwsmakers van de dag belachelijk gemaakt. Bijvoorbeeld door hun uitspraak van vandaag te bespreken in het licht van een uitspraak die ze enige tijd geleden gedaan hebben. Een makkelijk voorbeeld. President Bush die verklaard dat de oorlog in Irak nog jaren zal duren, en dan een simpele foto van Bush op dat grote schip voor die beruchte banner ‘Mission Acccomplished’. 

Het programma gaat vervolgens verder met een interview met een van de correspondenten van het programma, die ergens ter plaatste is. Omdat ik klachten krijg dat mijn column te veel over Amerikaans nieuws gaan, heb ik een Frans item gekozen voor deze column: de rellen in Parijs van enige tijd terug. De headline is: Burn, Bébé, Burn. Verslaggever Rob Cordry is ter plaatste en knalt er gelijk een klassieker in:

Hoe lang duurt het voordat de Frans overheid zich overgeeft aan de relschoppers?

Amerikanen maken er graag grappen over dat Fransen al enige tijd geen oorlog meer gewonnen hebben. Google ‘French Victories’ en klik op ‘I feel lucky today’, en je snapt waarom.

De logische vervolgvraag is natuurlijk wie zich dan overgeeft aan wie, want laten we eerlijk zijn, zowel de overheid als de relschoppers zijn Frans. Verslaggever Rob Cordry houdt het op de Fransen.

Jon Stewart vraagt vervolgens hoe de rellen zich verspreid hebben door Frankrijk.  Rob Cordry tekent dan op een kaart een route die verdacht veel weg heeft van een kaart van Italië.

Dat ’the Daily Show’ zichzelf ook niet serieus neemt blijkt onmiddellijk. Presentator Jon Stewart vraagt verslaggever Rob Cordry onmiddellijk hoe hij aan dat kaartje achter zich komt, hij stond toch in Frankrijk? Rob legt uit dat hoewel hij in Frankrijk is, hij toch voor een zogenaamd groen scherm staat, waar hij van alles op kan projecteren, zoals ook de kaart van Frankrijk met daarop de route van de rellen die op de kaart van Italië lijkt.

En zo wordt en passent niet alleen het nieuws belachelijk gemaakt, maar ook alle nietszeggende verslaggevers die om compleet onduidelijke redenen ergens ter plaatse zijn.

Gelukkig kent Rob Cordry wel de diepere redenen achter de rellen. Hij legt uit dat er een groot misverstand heerst onder de voornamelijk islamitische reltrappers. Zij worden niet gediscrimineerd om hun ras, of geloof. Zij leiden aan een fenomeen dat ‘Frans zijn’ heet. In Frankrijk wordt iedereen, ongeacht zijn afkomst, rijkdom of huidkleur maar op één ding beoordeeld: zijn vermogen om Franse werkwoorden correct te verbuigen. En dat kan niemand.

Tot slot heeft verslaggever Rob Cordry nog een opbeurende conclusie: Als je kijkt naar het geweld en bloedvergieten in Irak, dan is het fijn om te zien dat ook andere landen zich kunnen laten gaan in een zinloos bloedvergieten. En dat zónder de schuld aan de VS te kunnen geven.

Over een paar dagen volgt deel 2 van deze korte serie.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Deze column is ook als podcast beschikbaar: voeg de link radio.nl/podcast toe aan je podcast programma en luister mee! Of download het mp3tje hier.