Als buitenlander in de VS werd ik vaak uitgelachen om versprekingen en fouten die ik maakte in het Engels. Na vijf jaar is dat inmiddels tot een aanvaardbaar niveau teruggezakt, maar mijn vriendin kan nog steeds hartelijk in de lach schieten als ik weer eens ‘wedder’ zeg in plaats van ‘weather’.
In Amerika word je wel gedwongen om Engels te spreken want zonder Engels kom je niet ver. Spaans begint daarop een uitzondering te worden. Maar geloof me, als je meer wilt dan op zaterdag om half zes in de stromende regen het gras maaien bij het appartement van uw columnist dan zal ook de Latijns-Amerikaanse al dan niet legale immigrant aan het Engels moeten.
De media maken het je hier makkelijk. Tenzij je in een grote stad woont zijn alle media in het Engels. In de grote steden heb je tegenwoordig wat Spaanstalige stations, en als je in een echte grote stad woont, dan heb je soms een tv-zender die wat buitenlands nieuws doorprikt. Dan krijg je achter mekaar het Duitse, Koreaanse, Franse en Japanse acht uur journaal.
In Nederland wordt ook veel gemopperd over die vervelende allochtonen die maar geen Nederlands leren. In deze column doen we een klein onderzoekje naar het gemak waarmee je Nederlands leert aan de hand van de namen en slogans van de 18 bekendste Nederlandse radiostations.
Laten we eens tellen hoeveel er in het Nederlands zijn.
Als eerste is Kink – the Alternative aan de beurt. Kink is een twijfelgeval. Want is Kink nu een Nederlandse naam of niet. Je hebt ‘kinken’ in kabels, maar je kan ook zeggen dat Kink komt het van Engelse ‘Kinky’. Maar de slogan is duidelijk Engels. Puntje voor het buitenlands dus.
Nul Nederlands – één Engels
Dan BNR. Qua naam weer een twijfelgeval. BNR stond ooit voor Business News Radio. Duidelijk geen Nederlands. Maar inmiddels heet het station officieel BNR Nieuwsradio. En da’s wel weer Nederlands. Geen punten dus.
Snel verder met beide Arrow Classic Rock en Jazz. Typisch gevalletje van twee Engelse namen. En hoewel beide stations als slogan ‘de hele dag de beste Jazz of Rock’ hebben, en dat bijna helemaal Nederlands is, geef ik de punten voor de slogan toch aan het Engels vanwege de het feit dat vrijwel alle programmatitels in het Engels zijn: Rocky of Jazzy Night Flight, Roadrunner, Classic Rock Around the Clock, Go with the Flow enzovoort.
Nul Nederlands – Vijf Engels
Dan 747 AM. Hehe, eindelijk een puntje voor het Nederlands.
1-5 dus.
SLAM FM: the new music station lijkt mij een gevalletje van twee punten voor het buitenlands. Zowel SLAM als the New Music station zijn duidelijk Engels.
1-7.
De klassieke zenders dan. Radio 4 is Nederlands, maar Classic FM is toch echt weer Engels. En vooruit ‘Licht klassiek voor elk moment’ klinkt als een Nederlandse slogan, al staat ie niet op hun website.
3-8.
Caz is een niet bestaand woord, maar laten we het maar op Nederlands houden omdat het niet als ‘kez’ wordt uitgesproken. De slogan ‘choose life, choose music, live long, live on Caz’ is weer een gevalletje buitenlands.
4-9.
RTLFM is een interessant geval. RTL staat natuurlijk nog steeds voor Radio Télé Luxembourg, maar toch krijgt RTL twee Nederlandse punten voor zijn naam en slogan ‘Het station met meer muziekvariatie’.
6-9.
Dan de twee gouwe ouwe stations van Nederland. Geen punt voor de naam Radio 10 Gold, wegens half Nederlands, half Engels, al maakt de dubbele slogan ‘De grootste hits, de meeste prijzen’ / ‘Op volle kracht’ weer veel goed. Veronica scoort een Nederlands en een buitenlands punt wegens de 80s en 90s hits.
Acht Nederlands – Tien Engels.
Over Q music kunnen we kort zijn. Er is niets Nederlands aan ‘Q is good for you’.
3FM serious radio: Puntje voor allebei.
9-13.
Radio 1 – De zender voor nieuws en sport levert twee Nederlandse puntjes op, maar Sky cancelt dat handig met twee Engelse puntjes. En zeg nu niet dat ‘de relaxte muziekmix’ Nederlands is. Vrijwel alles aan Sky is Engels. Radio 538 is heel Nederlands, maar hun slogan ‘I love radio’ niet. Radio 2 tot slot krijgt twee Nederlandse punten voor de naam en de slogan ‘Je hoort nog eens wat’.
Ok, de uitslag:
14 Nederlandse namen en slogans tegen 16 Engelse.
Wat je ermee moet, weet ik niet. Daar moet je maar eens over nadenken. Ik vind het in ieder geval vreemd dat Nederlanders zo drammen op kennis van het Nederlands bij buitenlanders, terwijl het blijkbaar heel hip is om zelf Engels te praten.
Vriendelijke groet,
Jasper
Uw Vliegende Radiowereld reporter uit Columbus, Ohio
Deze column is beter in audio. Download hem hier! Of aboneer je op de ‘Radio.NL Podcasts’ via radio.nl/podcast