Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amerika is zo slecht nog niet (90)

Een korte column over het nieuws op de dag van de zo zwaar bevochten midterm verkiezingen. Maar geen politiek nieuws. Daar word je al mee dood gegooid, en daar wil ik je echt niet mee vermoeien. Waar ik het wel over wil hebben, is wat voor een prachtig land Amerika is. Want hoewel je het niet verwacht, blijven veel Amerikanen, waaronder ook nieuwsmakers, redelijk nuchter ondanks alle modder en bagger die in de politieke campagnes heen en weer gegooid wordt.

 

 

 

 

 

 

 

Kijk nou eens naar de voorpagina van MSNBC.com zoals ik die rond een uur of vijf ’s middags oostkusttijd aantrof. Je zou verwachten de het louter over de verkiezingen gaat. Schandaal hier, voorspelling daar, peiling voorspelt zus. Maar nee:

BREAKING NEWS: Britney Spears files for divorce.

Jawel, het afgezakte voormalige preutse meisje dat vervolgens bijna Pamela Anderson voorbij streefde als seksbom staat drukt gewoon de verkiezingen weg als ze haar scheidingspapiertjes inlevert.

Maar kijk ook eens naar de titel van het hoofdartikel: WHAT ELECTION? Waar een artikel bij hoort over hoe mensen aan de Golfkust helemaal niet bezig zijn met de verkiezingen, omdat ze nog steeds de rommel van de orkaan Katrina aan het opruimen zijn. Da’s nog eens wat anders dan op zoek zijn naar stembussen en rode potloden.

Maar da’s nog niet alles. Kijk eens rechts tussen de korte nieuwtjes: ‘The Borat election’. Een artikel uit het weekblad ‘Newsweek’ dat gaat over de parallellen tussen de Amerikaanse hypocrisie die de hilarische film ‘Borat’ laat zien en de verkiezingen die vandaag gehouden zijn.

De moraal van het verhaal is dat hoewel er veel lelijke dingen over Amerika te zeggen valt dezer dagen, ik toch nog wel het vermoeden heb dat het allemaal wel meevalt. Zolang een fictieve zangeres en een fictieve journalist zich nog tussen het verkiezingsnieuws kunnen dringen, denk ik dat veel mensen inclusief de media hun prioriteiten nog wel op een rijtje hebben.

Want laten we eerlijk zijn: de meeste politici – zeker die in Amerika – verdienen de aandacht die ze krijgen helemaal niet.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter