Luistercijfers 2010: De rest (107)

Iedere maand komen er luistercijfers uit. Dat leidt altijd tot een stroom persberichten van radiostations die omhoog gegaan zijn, en radiostilte van stations die gezakt zijn. Die stations mopperen meestal achter de schermen iets over dat het maar 0.1% is en dat dat niks betekent. Daar hebben ze gelijk in. 1/10 procent stelt niks voor en valt in de marge van de ruis van allerlei invloeden op de meting: seizoenen, grote evenementen, vakantietijd, speciale acties, veranderingen in de programmering (ook in die van andere stations), enz.

Nu de complete luistercijfers van 2010 bekend zijn, zet Radio.NL alle trends op een rij, compleet met een grafiek. Vandaag de evaluatie van de kleinere stations – en ja, die scheidslijn is arbitrair. De grote stations bespraken we eerder al.

Na een spectaculaire start waarbij de groei van 100%NL niet te stuiten was, stabiliseert de zender nu het format en de inboedel van RTL FM zijn overgenomen. Ietwat ironisch omdat RTL FM juist dankzij 100%NL uit de ether gehaald werd (jaja, het was de schuld van de overheid). De radiozender heeft wel veel last van de Top 2000 en de kerstliedjes op Skyradio. Als de zender zich daarvan kan ontrukken, kan de zender met een beetje geluk dit jaar Radio Veronica voorbij. Dat zou een blamage voor Veronica zijn.

Radio 5 blijft langzaam stijgen. Steeds meer ouderen weten de nostalgie van de zender te vinden, al zakt de zender rond de kerst hard in. Het is jammer dat de zender ‘s avonds en in het weekend nog steeds rare, onbeluisterbare en onbeluisterde programma’s uitzendt. Wat is de publieke functie van onbeluisterde programma’s? Kunnen die programma’s niet gewoon online worden aangeboden, zodat oma de hele dag Radio 5 kan aanhouden?

Radio 10 Gold lijkt de leegloop na het afscheid van de AM gestopt te hebben, en da’s geen verrassing, want ze hebben inmiddels een kleinere AM zender aangezet: de 828 AM.

De klassieke zenders Classic FM en Radio 4 zitten al jaren bij elkaar in de buurt. Radio 4 lijkt de strijd dit jaar gewonnen te hebben, misschien dankzij de vernieuwingen in de programmering. Classic FM zakt een tikkie en heeft wellicht wat last van de malaise bij het SkyRonica concern. Aan de andere kant is het een prestatie van Classic FM dat ze ongeveer evenveel luisteraars trekken als Radio 4 door alleen maar mp3tjes te draaien, terwijl Radio 4 een veel duurdere programmering heeft met veel speciale concerten die voor de zender worden gespeeld en opgenomen.

Gek genoeg trekt de nieuwe muziek van Slam FM ongeveer even weinig luisteraars als de klassieke zenders. En hoewel de zender zeer juichende persberichten uitgeeft als de zender een stijgt, wil de zender maar niet groeien. Slam blijft rond de 2% deinen.

Bij BNR is de groei van vorig jaar er een beetje uit. Hoewel de zender financieel redelijk draait, wil het maar niet lukken om dat om zetten in stijgende luistercijfers. Dat zou kunnen komen omdat Radio 1 goed gewinkeld heeft in het personeelsbestand van BNR. Raar is dat, dat een publieke omroep het zich kan veroorloven om te leven met de slogan ‘If you can’t beat them, buy them’.

Tot slot de minst beluisterde zenders van Nederland. De Arrow zenders sukkelen door als non-stop computerzenders. Online bestaat Caz zelfs nog. Radio Decibel leek een goede toekomst tegemoet te gaan, maar een rechterlijke uitspraak en intern geneuzel maken het leven van de zender lastig. Kink is recent vernieuwd, en lijkt een stijgende lijn te pakken te hebben. Tot slot blijkt uit de armzalige luistercijfers van Radio 6 dat Nederland nog niet klaar is voor een zender die louter op kabel en online bestaat.

Het komende jaar zal er weer van alles veranderen. Kan SkyRonica de daling stoppen? Wie krijgt de vrije kavels A7 en A8? Gaat 3FM over 538 heen? Welke deejays verhuizen waar heen? Genoeg redenen om Radio.NL in de gaten te houden. [VRR]

Lees meer columns