Door het ijs gezakt!

Waar moet een goede on-air actie eigenlijk aan voldoen? Dat is wat ik mij laatst afvroeg toen ik in de auto een tijdje zat te luisteren naar Q-music. Q had een gigantisch ijsblok in het centrum van Tilburg gezet met daarnaast de locatiestudio. In dat ijsblok zaten 3 sleutels van hippe autootjes: degene die het meest nauwkeurig kon voorspellen wanneer het blok zover gesmolten zouden zijn dat de sleutels zouden vallen, was de winnaar. De auto was voor hem of haar. Tot zover het, op het eerste gezicht, leuke en ludieke idee.

Naar mijn idee moet een actie aan de volgende voorwaarden voldoen: het moet een toegevoegde waarde hebben voor je station; je luisteraar moet er daadwerkelijk wat aan hebben. Bij voorkeur is het simpel uit te leggen, vernieuwend en spraakmakend, zodat het nieuwe luisteraars trekt en bestaande luisteraars blijft boeien. Er moet over gesproken worden en niet snel gaan vervelen. En het moet echt aansluiten bij de feel van het station.

Toen ik eens wat langer na ging denken over de ijsblok-actie van Q-music, kreeg ik er toch mijn bedenkingen bij. Helemaal toen ik mij weer herinnerde wanneer die actie was begonnen en wat ik in de tussentijd allemaal had gehoord op de 100.7.

Ruim 3 weken duurde het voor het blok ijs was gesmolten. Al die tijd kwamen de programma’s van Q vanuit Tilburg. Of nou ja, eigenlijk niet, want sommige programma’s kwamen weer vanuit de studio in Amsterdam. Waarom was dat? En waarom zou het voor de luisteraar beter zijn om steeds tussen “locaties” te switchen? Dat lijkt mij alleen maar verwarrend voor de argeloze luisteraar.

De uitzendingen die wel vanuit Tilburg kwamen, blonken vooral uit in het teasen van de mogelijkheid tot meedoen aan de actie. Af en toe werd er eens naar een buitenmicrofoon geschakeld en in de ochtend en middagshow kwamen er nog wel eens lokale gasten langs. Maar eigenlijk blonk dat ook niet uit in iets waar de luisteraar veel aan had. En zo ging dat dus 3 weken door op zender. Moet je nagaan, het is de laatste weken ongewoon warm geweest, anders had de actie wellicht nog wel veel langer geduurd!

Wat heeft de luisteraar van Q nou daadwerkelijk aan deze actie gehad? Ze konden een leuke prijs winnen. Maar wat was de meerwaarde verder? Volgens mij was die er niet; het leverde geen extra leuke radio op, er was niks om mee mee te leven, je kon je nergens mee identificeren. Je hoorde alleen dat het blok NOG STEEDS NIET gesmolten was.

Zou deze actie dan misschien een nieuw publiek naar Q-music getrokken hebben? Ook daar twijfel ik sterk aan. Ga maar na: Q staat 3 weken lang op dezelfde plek in Tilburg, het publiek dat er (live) iets van meepakt is dus beperkt. Het is niet iets dat je echt niet mag missen, want: niet spannend, zo snel smelt ijs nu eenmaal niet. Sterker nog, ik denk dat het je als luisteraar snel gaat vervelen, want er gebeurt gewoon echt niks. Interactie met deelnemers is er ook al niet, het is nu eenmaal wachten tot het ijs weer water is geworden.

Eigenlijk is het vreemd, want Q-music komt zo nu en dan wel op de proppen met leuke acties waar je als luisteraar ook echt iets aan hebt. Goed voorbeeld is natuurlijk “Het Geluid” (en nee, dat hebben ze niet zelf bedacht). Dat is spannend, je kunt meedoen als je luistert, er gebeurt elk half uur iets (heeft iemand het goed, ja of nee?), etc. En typisch Q, lekker no-nonsense, simpel. Dus waarom ze daar in Amsterdam dan toch met zo’n ijsblok-actie komen is mij eigenlijk een raadsel? Mijn advies aan Iwan en zijn mannen (en vrouwen): niet meer doen.

Of zie ik wat over het hoofd? Laat het mij even weten dan, via mail of twitter.

Have fun!
Jeffrey Hermans

Lees meer columns