Digitale radio ook in Arnhem in de ether

Zenderexploitant Nozema heeft afgelopen vrijdag eindelijk een DAB-zender in arnhem in de lucht gebracht. De DAB zender in Arnhem zou eerst voor 1 september aangezet worden, daarna op 29 oktober. Toen werd het weer 19 november. Maar uiteindelijk werd het 3 december 2004. Volgens kenners kan DAB zender mogelijk de digitale opvolger worden van de huidige FM, maar dat staat nog lang niet vast. Kenners uit de radiowereld vragen zich sterk af of DAB wel iets is wat Nederlanders willen.

In de Randstad zijn digitale radio-uitzendingen al langer mogelijk. Daarvoor is het wel noodzakelijk een digitale ontvanger aan te schaffen. Vergeleken met analoge radio-uitzendingen zou vooral de geluidskwaliteit van DAB-uitzendingen een belangrijk voordeel moeten zijn. Ook kunnen luisteraars in de verre toekomst meer informatie via hun radio krijgen. Bijvoorbeeld over de uitgezonden muziek, het internationale en landelijke weerbericht, files en andere verkeersgegevens.

De DAB-zender in Arnhem is door Nozema in de lucht gebracht in opdracht van de Publieke Omroep. DAB zou de digitale opvolger van de huidige FM moeten worden maar daar zijn nog veel twijfels bij. Voor de commerciële radiozenders zou DAB te vroeg komen. De commerciële radiozenders hebben het erg moeilijk op het moment. En de investering in de FM-frequenties is nog lang niet terugverdiend na de frequentieverdeling van de FM band. [Radiowereld.NL]