Franse radiogroepen zeggen “non” tegen DAB

De vier grootste radiogroepen van Frankrijk hebben aangegeven vooralsnog weinig te zien in Digital Audio Broadcasting (DAB). Dit blijkt uit onderzoek van de Franse mediaregulator CSA. De Franse publieke omroep Radio France (actief met o.a. France Info en France Bleu), de NRJ Groep (eigenaar van o.a. NRJ en Cherie FM), de RTL groep (eigenaar van o.a. RTL en FunRadio) en Lagardère (eigenaar van Europe 1 en Europe 2) hebben aangegeven liever te investeren in modernere technieken als DMB, DVB-H of DRM. En daarmee lijkt DAB ook in Frankrijk aan een langzame dood te sterven.

Audio codec
Het grote bezwaar om DAB te gebruiken is volgens de groepen het gebruik van de MP2 audio codec. Deze technologie benodigd namelijk hoge bitrates om een goede geluidskwaliteit te krijgen. Echter, hoe hoger de bitrate waarin wordt uitgezonden via DAB, des te minder stations er via één multiplex kunnen worden uitgezonden. De Franse radiogroepen vrezen nu dat het uitzenden via DAB te kostbaar gaat worden, omdat (bij hoge bitrates) de uitzendkosten slechts over een paar stations verdeeld kunnen worden.

Nieuwe technieken als DMB (Digital Mutimedia Broadcasting), DVB-H (Digital Video Broadcasting) en DRM (Digital Radio Mondiale) maken gebruik van HE AAC audio codec. Het voordeel van dit codec is dat er een veel lagere bitrate benodigd is dan bij DAB. Zo heeft het HE AAC codec genoeg aan een bitrate van 48kbps, waar MP2 (DAB) maarliefst 160 kbps nodig heeft. Het gevolg is dat er vier keer zoveel radiostations kan worden doorgegeven dan via DAB.

Band III
Een tweede probleem in Frankrijk is dat vooralsnog alleen de L-Band gebruikt wordt voor DAB. Op dit moment wordt er door zenderexploitanten TDF, VDL en Towercast al op kleine schaal getest met DAB in grote steden als Lyon, Parijs, Marseille en Nantes. Naast grote landelijke stations als France Inter en NRJ zijn ook enkele kleine lokale stations via DAB te ontvangen. Om de radiostations voldoende ruimte te bieden is ook Band III nodig, maar deze is nog steeds niet vrij gegeven, omdat deze mogelijk militaire frequenties kan storen. [Digitalradiotech/R.S./Radio.NL]