Forse uitbreiding DAB netwerk in het Verenigd Koninkrijk

Het landelijke DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk zal in 2006 fors uitgebreid gaan worden. Zowel de BBC als de commerciële radiostations zullen dan negen nieuwe zendmasten in Engeland en Wales in gebruik gaan nemen, waardoor 1,2 miljoen inwoners eindelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) naar de landelijke radiostations kunnen luisteren.

De nieuwe zendmasten voor het landelijke DAB netwerk komen te staan in Wales, Cornwall, Cumbria, Norfolk, Kent en Humberside. Wanneer de zenders in gebruik worden genomen is nog niet bekend. Het één en ander is namelijk afhankelijk van het weer en de afstemming met de lokale overheden.

Het DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk is opgebouwd uit twee landelijke DAB-multiplexen en een aantal lokale en regionale mulitiplexen. De lokale en regionale multiplexen worden dan ook gebruikt voor de doorgifte van de lokale en regionale stations (zowel commercieel als BBC). De meeste van deze multiplexen zijn inmiddels al in de lucht.

De twee landelijke multiplexen worden beheert door de BBC en Digital One. De BBC zendt via haar Multiplex de programma’s uit van Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio 4 en 5 Live, die allen ook via FM en/of AM te ontvangen zijn. Daarnaast worden sinds 2002 een aantal stations doorgegeven dat alleen via DAB te ontvangen is. Dit zijn 1Xtra (Urban), 5 Live Sports, 6 Music (contemporary en classic rock en pop), BBC 7 (Comedy en drama) en BBC Asian Network. Digital One verzorgd het DAB-multiplex voor de commerciële omroepen als Classic FM, Virgin Radio, Talksport, Core en OneWord.

Het bereik van de landelijke Multiplexen bedraagt momenteel ongeveer 85% van de bevolking. [R.S./Radio.NL]