Toekomst DAB in Zwitserland onzeker

Net als in de meeste andere Europese landen wil Digital Audio Broadcasting (DAB) ook in Zwitserland maar niet van de grond komen. De Zwitserse mediaregulator BAKOM wil DAB nu op de kaart proberen te zetten door meer stations te laten uitzenden via DAB. Of dit plan gaat lukken is nog maar de vraag.

Momenteel zenden in Zwitserland alleen de publieke omroepen uit via DAB. In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland zijn naast DRS 1 (nieuws en info), DRS 2 (cultuur), DRS 3 (pop) en DRS Musigwälle (schlagers), die allen ook via de ether te ontvangen zijn, ook de zenders DRS Virus (jongeren), Rete Uno (Publieke zender voor Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland) en La Première (Publieke zender voor Franstalige gedeelte van Zwitserland) te ontvangen. Tevens zijn er nog drie thema kanalen (Swiss Pop, Swiss jazz en Swiss Classic) te ontvangen. De bitrate van al deze zenders ligt tussen de 64 en 160 kbps.

De meeste van deze stations zijn echter ook gewoon via de kabel te ontvangen, wat alweer de noodzaak beperkt om een DAB ontvanger aan te schaffen. Alleen voor mobiel ontvangst, zoals in de auto, zou een DAB ontvanger dus nuttig zijn. Alleen blijkt dit bij de inwoners van Zwitserland nog niet te zijn doorgedrongen. Uit onderzoek blijkt echter dat bij nieuw verkochte auto’s de DAB ontvanger steeds vaker verruild wordt voor een navigatiesysteem zonder DAB ontvanger.

Daarnaast is het DAB-netwerk in Zwitserland nog steeds niet landelijk dekkend. Wie bijvoorbeeld van Zürich naar Basel rijdt zal onderweg weer over moeten schakelen naar de “ouderwetse” FM of AM omdat DAB het daar laat afweten qua ontvangst.

Door het aantal uit te zenden stations via DAB te verhogen hoopt de BAKOM DAB definitief op de kaart te zetten. Uitbreiding is namelijk nog mogelijk omdat in Zwitserland de L-band nog niet gebruikt wordt.

De commerciële radiostations in Zwitserland zijn echter nog terughoudend en tonen nog maar weinig interesse om te gaan uitzenden via DAB. Mede doordat het hele zendernetwerk voor de L-band nog uitgerold moet worden, zullen de kosten relatief hoog zijn. Daarnaast is niet echt duidelijk hoeveel DAB-ontvangers er momenteel al verkocht zijn in Zwitserland. Ook willen een aantal station eerst de test met (High Definition) HD-Radio in Zwitserland afwachten. Radio Sunshine in Luzern zal komend voorjaar als eerste station in Zwitserland deze techniek, die momenteel al gebruikt wordt in de Verenigde Staten, gaan testen.

Voor sommige radiostations in Zwitserland is het echter noodzakelijk dat DAB gaat doorbreken. De publieke Schlagerzender DRS Musigwälle is momenteel nog te ontvangen via de middengolf, kabel en DAB. In 2008 zal echter de middengolffrequentie 531 buiten gebruik gesteld gaan worden, waardoor het station in de ether alleen nog maar via DAB te ontvangen zal zijn. [Nachrichten.ch/R.S./Radio.NL]