Ofcom zet digitale plannen door

Ofcom zet haar digitale plannen door. Als het aan de Engelse mediaregulator ligt komen er een nieuw aantal lokale multiplexen en een nieuw landelijk multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) bij. Deze nieuwe multiplexen moeten er voor zorgen dat het gehele Verenigd Koninkrijk via DAB naar de radio kan luisteren.

Het DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk is opgebouwd uit twee landelijke multiplexen (voor de landelijke stations) en een flink aantal regionale en lokale multiplexen (voor de lokale stations). En vooral in de dekking van de lokale multiplexen zitten nogal wat gaten. Momenteel zijn er nog flink wat plaatsen waar in het Verenigd Koninkrijk niet naar lokale radio via DAB kan worden geluisterd.

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel met ruim 2 miljoen verkochte DAB-ontvangers één van de voorlopers op het gebied van DAB. Door het vergroten van de capaciteit voor radiostations op DAB wil Ofcom het DAB-gebruik in Engeland verder uit gaan breiden.

Momenteel worden alleen de blokken 11B tot en met 12D gebruikt, maar Ofcom wil nu ook de blokken 10A, B, C, D en 11A gaan gebruiken. Drie van deze blokken zullen ingezet gaan worden om de dekkingsgaten in de lokale multiplexen te dichten. Een vierde blok zal ingezet gaan worden als tweede landelijke multiplex voor commerciële stations. Het is dan ook de bedoeling dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 74 stations te ontvangen zullen zijn via DAB. In de hoofdstad Londen ligt dit aantal momenteel op 54.

Niet iedereen is overigens blij met de uitbreidingsplannen van Ofcom. Met name het plan voor een nieuw landelijk multiplex stuit op verweer van GCap Media, dat eigenaar is van Digital One. Momenteel is Digital One eigenaar van het landelijke multiplex voor commerciële radio (het andere multiplex is in handen van de BBC). Digital One heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het zenderpark dat nodig is voor DAB en doet dat nog steeds. Doordat Ofcom nu een nieuw landelijk multiplex in de lucht wil brengen raakt Digital One haar monopoliepositie kwijt op het gebied van DAB voor commerciële radio. Volgens het bedrijf wordt het daardoor zo goed als onmogelijk om de forse investeringen terug te verdienen.

GCap heeft nu aangekondigd dat het juridische stappen gaat ondernemen tegen Ofcom. Toen GCap’s Digital One in 1999 begon met het uitrollen van haar DAB netwerk zou Ofcom hebben toegezegd dat dit het enige landelijke commerciële multiplex zou worden. [R.S./Radio.NL]