Radio maakt digitale opmars in het Verenigd Koninkrijk

De radio is in het Verenigd Koninkrijk bezig met een digital opmars. Volgens een onderzoek van mediaregulator Ofcom luisterde in augustus en september 10,5% van de radioluisteraars digitaal naar de radio, zoals via het internet, Televisie (o.a. Freeview en digitale kabeltelevisie) en Digital Audio Broadcast (DAB). Laatstgenoemde neemt hierbij het grootste gedeelte voor haar rekening.

In augustus en september was DAB verantwoordelijk voor 5,5% van de totale luistertijd. Een flinke stijging, want in diezelfde periode in 2004 werd nog maar 2,4% van de totale luistertijd via DAB geluisterd. Ook het aantal verkochte DAB ontvangers steeg behoorlijk het afgelopen jaar. Was in september 2004 nog slechts 4,5% van de Engelse huishoudens in het bezit van een DAB ontvanger, een jaar later is dit al opgelopen tot 10,5%. Met de kerstdagen voor de deur wordt verwacht dat er nog eens 500.000 DAB-ontvangers verkocht zullen gaan worden.

Door de stijging mag het dan ook niet verwonderlijk zijn dat Ofcom het DAB netwerk in het Verenigd Koninkrijk fors wil gaan uitbreiden. Momenteel worden alleen de blokken 11B tot en met 12D gebruikt, maar Ofcom wil nu ook de blokken 10A, B, C, D en 11A gaan gebruiken. Deze blokken mogen echter nog niet meteen gebruikt worden, want de internationale coördinatie hiervan loopt nog. Drie van deze blokken zullen ingezet gaan worden om de dekkingsgaten in de lokale multiplexen te dichten. Een vierde blok zal ingezet gaan worden als tweede landelijke multiplex voor commerciële stations. Het is dan ook de bedoeling dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 74 stations te ontvangen zullen zijn via DAB. In de hoofdstad Londen ligt dit aantal momenteel op 54.

Momenteel proberen de stations, die zowel FM en AM als via DAB uitzenden, hun stations naar DAB te lokken. De meeste stations doen dit door DAB ontvangers weg te geven op de radio, maar BBC Radio 1 zal dat volgende week vrijdag op een andere manier proberen. Op 9 december zal het station vanaf 18 uur een ander programma gaan uitzenden via haar DAB frequenties dan via FM. Via FM zal de reguliere programmering van Radio 1 te horen zijn, terwijl via DAB een speciaal programma zal worden uitgezonden. Wat dit precies zal zijn is nog niet bekend. Vooralsnog zal het om een experiment gaan en zal na enkele uren gewoon weer de reguliere programmering van Radio 1 via DAB worden uitgezonden.

Verreweg de meeste inwoners van het Verenigd Koninkrijk luisteren overigens nog op de “ouderwetse” analoge manier naar de radio. Dat wil zeggen via FM of AM. 85% Van de totale luistertijd wordt nog op de analoge manier gedaan. [Guardian/BBC/R.S./Radio.NL]