‘Uitschakeling FM-frequenties Duitsland pas in 2020’

De omschakeling van analoge naar digital ontvangstmogelijkheden van radio gaat in Duitsland minder snel dan gedacht. Daarom zal de FM-band nog tenminste tot 2020 in gebruik blijven verwacht Bernhard Hermann, directeur radio van de Zuid-Duitse publieke omroep SWR. Eerder werd nog uitgegaan dat de FM al in 2012 uitgeschakeld zou worden.

Net als in vele andere Europese landen zoekt ook Duitsland nog naar een waardige opvolger voor FM. Momenteel worden er dan ook verschillende technieken ingezet om de inwoners van Duitsland over te laten schakelen naar Digitale radio.

DAB
Allereerst is er natuurlijk Digital Audio Broadcasting (DAB), waarvan de meeste landen nog steeds geloven dat dat de opvolger gaat worden van de huidige analoge radio. Uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk wil DAB nog nergens in Europa echt van de grond afkomen. Ook in Duitsland is dit het geval. In de Deelstaten Saarland en Baden-Württemberg zijn momenteel een flink aantal stations via DAB te ontvangen, waaronder een groot aantal publieke en commerciële stations. In de overige deelstaten aanbod van radiozenders via DAB nog erg mager.

In de Noordelijke deelstaten zijn het voornamelijk de publieke radiostations die via DAB uitzenden en ontbreken de populaire commerciële stations. In Hessen zijn zelfs de zenders van de publieke regionale omroep hr niet te ontvangen via DAB. Daarnaast staken steeds meer commerciële stations hun uitzendingen via DAB omdat de kosten te hoog zijn.

DVB-S
Een andere methode om radio digitaal te verspreiden is Digital Video Broadcasting via Satellite, kortweg DVB-S. Sinds afgelopen zomer hebben de Duitse publieke omroepen een nieuwe radiotransponder op de Astra in gebruik. De ongeveer zestig publieke radiostations zijn hierdoor kristalhelder te ontvangen zijn met een bitrate van 320 kbps. Voorheen was dit slechts 192 kbps. Daarnaast zal een aantal stations ook in 5.1-roundsound te ontvangen waarbij de bitrate oploopt tot 448 kbps. Het nadeel van satelliet is dat momenteel niet geschikt is voor mobiele ontvangst, waardoor luisteren in de auto (nog) niet mogelijk is.

DVB-T
Naast DAB en DVB-S, wordt er momenteel ook gebruik gemaakt van Digital Video Broadcasting Terrestrial (DVB-T). In Nederland is deze techniek ook al in een deel van het land operationeel onder de naam Digitenne. Net als bij DAB wordt er bij DVB-T gebruik gemaakt van aardse zenders in plaats van een satelliet, zoals bij DVB-S. Hierdoor zijn er geen schotels nodig om het signaal te ontvangen en kan het ook in de auto ontvangen worden. Momenteel wordt in Duitsland het DVB-T netwerk in een rap tempo uitgebreid. Een groot verschil tussen Nederland en Duitsland is overigens dat de Duitse zenders via DVB-T “Free-to-air” zijn. Er hoeft dus niet apart voor betaald te worden. Iets wat in Nederland wel het geval is.

Momenteel wordt DVB-T is Duitsland hoofdzakelijk voor televisie gebruikt, maar in de regio Berlijn loopt momenteel een test waarbij ook een dertigtal radiostations te ontvangen zijn. [RS/Radio.NL]