Invoer digitale radio wordt uitgesteld

De invoer van digitale radio is voorlopig van de baan. Dat heeft minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Kamerbreed bestonden twijfels en bezwaren over digitale radio, waarna Brinkhorst besloot een pauze in te lassen tot komend najaar. “Ik heb geen zin om te trekken aan een dood paard.”

Brinkhorst is een fervent voorstander van digitale radio. Niet alleen zou de ontvangst zuiverder zijn, ook kunnen meer zenders in de lucht en wordt het huidige probleem van schaarste opgelost. Op de huidige FM-frequentie past maar een beperkt aantal zenders. Brinkhorst wilde komend najaar beginnen met de uitgifte van de eerste digitale frequenties. In 2015 zou de omschakeling naar digitale radio moeten zijn afgerond.

In de Kamer bestaan al langere tijd twijfels over de beoogde techniek voor digitale radio. De fractiespecialisten bestrijden het idee dat de ontvangst beter wordt. Volgens de partijen is het ook de vraag of het buitenland in 2015 klaar is voor digitale radio. Eveneens is het onzeker of commerciële radio-omroepen digitale radio wel zien zitten. De omschakeling naar digitale radio vraagt flinke investeringen, ook van consumenten. Naar schatting moeten in Nederland ongeveer veertig miljoen analoge radio’s worden vervangen. Volgens Kees Vendrik (GroenLinks) is hiermee een bedrag van vier miljard euro gemoeid.

Brinkhorst wacht nu eerst een Europese conferentie over radiofrequenties af. “We doen het even kalmpjes aan.” De uitkomsten van deze conferentie en alle vragen en bezwaren van de Kamer verwerkt hij in een nieuwe nota. In het vroege najaar debatteren de Kamer en minister verder. [Novum/Radio.NL]