Engeland test muziek downloaden via DAB

Muziek downloaden via Digital Audio Broadcasting (DAB) leek enkele jaren geleden nog onmogelijk, maar binnenkort zou het toch wel eens realiteit kunnen gaan worden. De Engelse radiogroep Chrysalis, eigenaar van onder andere Heart 106.2 in Londen en het Galaxy netwerk, zal deze zomer gaan testen met het muziek downloaden via DAB. Luisteraars kunnen dan de muziek die ze op de radio horen met één druk op de knop downloaden naar de mobiele telefoon en/of computer.

Engeland test muziek downloaden via DABEén druk op de knop
Chrysalis zal bij de test gaan samenwerken met UBC. Laatstgenoemde is samen met The Technology Partnership (TTP) bezig software te ontwikkelen dat muziek downloaden via DAB mogelijk maakt. Daarnaast bezit UBC vijf grote regionale DAB multiplexen in het Verenigd Koninkrijk. In Londen zal de download service beschikbaar worden via het ‘London II’ multiplex.

“Als je naar James Blunt luistert op Heart 106.2 en je drukt op ‘kopen’, dan wordt het nummer meteen aan de bibliotheek van je mobieltje toegevoegd,” legt Simon Cole van UBC uit aan BBC News. ”Daarnaast wordt er een versie met een bitrate van 128 kbps naar het thuisaccount van de gebruiker gestuurd, zodat deze het via de computer op de mp3 speler kan zetten.”

Test
In juni en juli zal er twee maanden getest gaan worden met het muziek downloaden via DAB. Mochten deze testen succesvol verlopen dan zou deze service al in december voor het grote publiek beschikbaar kunnen worden. Voor deze downloadservice zal uiteraard betaald moeten gaan worden. Naast een abonnement zal er waarschijnlijk ook per nummer betaald moeten worden. Hoe hoog deze kosten zullen gaan bedragen is nog niet bekend.

DAB-IP
Voor de test wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde DAB-IP technologie, dat het mogelijk maakt om, naast audio, ook data naar gebruikers te kunnen sturen. En zo kan er, net als via het internet, muziek gedownload worden. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen downloaden via internet of via DAB. Het internet maakt gebruik van de zogenoemde ‘point-to-point verbinding’,  waarbij verstuurder en ontvanger direct met elkaar in verbinding staan. DAB-IP maakt gebruik van een zogenaamde ‘point-to-multipoint’ verbinding, waarbij de verstuurder data naar een grote groep ontvangers verstuurd. De ontvangers kunnen daarbij ook niets anders dan ontvangen en gebruiken. Bij DAB-IP is er dus alleen een downloadstroom.

In november vorig jaar startte in Londen al een test waarbij gebruikers op hun mobiele telefoon naar televisie uitzendingen kon kijken, die via het DAB multiplex werden uitgezonden. BT heeft onlangs een speciale mobiele telefoon ontwikkeld, dat geschikt is voor DAB-IP. Dit toestel zal ook ingezet gaan worden voor het testen van muziek downloaden via het internet. [RS/Radio.NL]