Engelse ‘Digital One’ neemt honderdste DAB-zender in gebruik

Digital One heeft vorige week haar honderdste zender voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in gebruik genomen. Afgelopen vrijdag schakelde de beheerder van het landelijke multiplex in het Verenigd Koninkrijk de nieuwe DAB-zender in Preseli in, waardoor nu ook het zuidwesten van Wales naar landelijke commerciële radiostations via DAB kunnen luisteren. Door de inschakeling beheert Digital One nu het grootste DAB-netwerk ter wereld.

De nieuwe zender in Preseli heeft een potentieel bereik van ruim 140.000 luisteraars, waardoor nu ruim 85% van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk landelijke commerciële radiostations kan ontvangen via DAB. Via het Multiplex van Digital One worden naast bekende stations als Virgin Radio, Talksport en Classic FM, ook speciale DAB-stations uitgezonden als Planet Rock (rockmuziek), Capital Life (de beste hits uit heden en verleden), Core (de hits van dit moment) en Oneword (entertainment, comedy en drama).

Het in gebruik nemen van de nieuwe zender maakt deel uit van het landelijk dekkend maken van het DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar maakten zowel Digital One als de BBC, dat het tweede landelijke multiplex beheert voor haar eigen stations, de dekking van DAB flink uit te breiden. Dit jaar zullen in totaal negen nieuwe zenders in gebruik worden genomen, waardoor het potentieel bereik van de landelijke stations via DAB toeneemt met ruim 1,2 miljoen luisteraars.

Voor de komende jaren heeft mediawaakhond flinke uitbreiding van de DAB capaciteit gepland. Hierdoor zal er onder andere een tweede landelijk multiplex voor commerciële radio in het verenigd Koninkrijk. Dit leverde in eerste instantie tot protest van Digital One, maar inmiddels de beheerder met deze protesten gestopt. Door het in gebruik nemen van het nieuwe multiplex raakt Digital One haar monopoliepositie kwijt op het gebied van DAB voor landelijke commerciële radio. Volgens het bedrijf zou het daardoor zo goed als onmogelijk worden om de forse investeringen terug te verdienen. Toen Digital One in 1999 begon met het uitrollen van het eerste landelijke multiplex voor commerciële stations, zou Ofcom hebben toegezegd dat dit het eerste en enige landelijke multiplex voor commerciële doeleinden zou gaan worden.

Inmiddels heeft Channel 4 al te kennen gegeven mee te gaan doen aan de race voor het nieuwe landelijke Digital Audio Broadcasting (DAB) multiplex in het Verenigd Koninkrijk die later dit jaar verdeeld zal gaan worden.

Met ruim 2,7 miljoen verkochte DAB ontvangers is het Verenigd Koninkrijk momenteel koploper op het gebied van Digital Audio Broadcasting. Momenteel heeft ruim 11% van de Britse bevolking tenminste één DAB ontvanger in huis. [RS/Radio.NL]