Agentschap Telecom versnelt uitrol digitale televisie

Agentschap Telecom heeft de vergunning voor het gebruik van commerciële digitale ethertelevisie van Digitenne gewijzigd, waardoor de uitrol commerciële digitale televisie via de ether (DVB-T) versneld kan worden uitgerold. Mede hierdoor kan Digitenne nu landelijke dekking realiseren.

Agentschap Telecom versnelt uitrol digitale televisie Op dit moment wordt er al hard gewerkt aan het realiseren van landelijke dekking voor digitale televisie via de ether. In de nacht van 10 op 11 december zullen namelijk de analoge tv-frequenties van de publieke omroep uitgeschakeld gaan worden, waardoor de landelijke en regionale publieke stations via de ether uitsluitend digitaal te ontvangen zijn. Net als bij analoge ontvangst zal ook de digitale ontvangst van de publieke zenders ‘gratis’ zijn.

Naast de publieke omroepen zullen ook een groot aantal commerciële televisie- en radiostations digitaal te ontvangen zijn. Voor deze dienst, aangeboden onder de naam ‘Digitenne’, moet echter worden betaald.

Het wijzigen van de vergunning voor Digitenne is overigens het gevolg van de uitkomsten van de Regionale Radioconferentie 2006. Hierbij heeft Agentschap Telecom de rechten verworven voor landelijke dekking van digitale televisie, waardoor Digitenne nu kan zorgen voor de uitrol van commerciële digitale televisie in heel Nederland.

Door de snelle wijziging van de vergunning kan Digitenne nu haar zenderplan indienen voor de diverse opstelpunten. Het agentschap stemt dit nog af met de buurlanden. [RS/Radio.NL]