Duitse commerciële radiostations willen Zerobase

Als het aan de Duitse commerciële radiostations ligt, worden ook de etherfrequenties in Duitsland opnieuw verdeeld. Dit stelt de Verbandes Privater Rundfunk und Telekommunikation (VPRT), dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigd, opnieuw voor. Uit een onderzoek van de VPRT blijkt namelijk dat de huidige verdeling alles behalve eerlijk is. Zo moeten de commerciële radiostations het met minder frequenties en minder vermogen doen, terwijl de publieke omroepen voor minder radiostations over veel meer frequenties met meer vermogen beschikken.

Volgens het onderzoek van de VPRT blijkt dat de Duitse publieke omroepen voor haar 56 radiostations de beschikking heeft over 1368 FM-etherfrequenties met een totaal vermogen van 21.110 kW, terwijl de 211 commerciële radiostations genoegen moeten nemen met 962 FM-etherfrequenties met een totaalvermogen van ‘slechts’ 6.671 kW.

Ook het aantal dekkende netten per deelstaat verschilt. Voor de publieke radiostations zijn zes tot acht landelijk dekkende netten per deelstaat beschikbaar, terwijl dit voor de commerciële radiostations varieert van één tot vijf.

Momenteel bezitten de publieke radiostations in Duitsland het voordeel dat ze via meerdere frequenties tegelijk te ontvangen zijn. Volgens het onderzoek houden de publieke stations deze frequenties ‘strategisch’ bezet om verdere concurrentie van commerciële radiostations tegen te gaan.

De VPRT stelt dan ook wederom voor om alle etherfrequenties opnieuw te verdelen tussen de commerciële en publieke radiostations. Alleen zo zou er een eerlijke verdeling van etherfrequenties kunnen ontstaan.

En de VPRT blijkt niet alleen te staan bij deze gedachten. Eerder gaf namelijk ook Ernst Elitz, leider van de landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur, te kennen voorstander te zijn van een herindeling. Het is hem een doorn in het oog dat Deutschlandradio Kultur nog altijd geen landelijke dekking op FM heeft.

Maar niet alleen om de verdeling analoge FM en AM frequenties maakt de VPRT zich zorgen, ook om de verdeling van digitale frequenties. Er zijn namelijk plannen om de digitale capaciteit evenredig te verdelen onder de publieke en commerciële stations. Daarbij zou de ene helft van de capaciteit naar de publieken gaan en de andere helft naar de commerciëlen. Deze 50:50 verdeling is volgens de VPRT echter volledig onacceptabel, aangezien hiermee de publieke omroepen wederom bevoordeeld worden.

Een korte samenvatting van het ruim 300 pagina’s tellende onderzoeksrapport is hier te vinden.

Voor wie benieuwd is naar hoe het radiolandschap in Duitsland er momenteel uit ziet, kan terecht op de speciale Duitslandpagina’s van Radio.NL. [RS/Radio.NL]