De DAB-frequenties gaan eind 2007 verdeeld worden door middel van een veiling. Het zal gaan om twee kavels met landelijke dekking zo schrijft demissionair minister van Economische Zaken Joop Wijn (CDA). Overigens hoeven de frequenties niet per se voor TDAB gebruikt te worden, ook andere uitzendtechnieken zijn mogelijk als het maar digitaal is want het gaat om een zogenaamde ‘technologieneutrale uitgifte’.
De reden voor deze keuze is dat de overheid TDAB niet langer ziet als de opvolger van FM. De reden hiervoor is dat de invoering van de techniek zeer moeizaam verloopt. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere landen. Volgens Wijn is TDAB enkel in het Verenigd Koninkrijk ‘relatief succesvol’. Daarnaast is de techniek alweer achterhaald want er zijn nu systemen als DRM+ en DRM120 beschikbaar. Ook zou TDAB niet alleen een standaard zijn voor radio, maar steeds meer voor multimediale toepassingen.
Om dat mogelijk te maken zal het Nationaal Frequentieplan (NFP) gewijzigd moeten worden. Daar staat nu in dat minimaal 80% van de frequentieruimte gebruikt moet worden voor radiotoepassingen tot 2001, maar dat zal veranderd worden in omroeptoepassingen. De wijziging zal begin 2007 afgerond gaan ronden waarna de conceptregeling en conceptvergunningen bekend gemaakt worden. In april dit jaar zijn er vier partijen geweest die een vergunning voor TDAB hebben aangevraagd. Het gaat waarschijnlijk om de Publieke Omroep, dB Europe, Broadcast Partners en KPN/Nozema. Het analoge FM-signaal zal niet afgeschakeld gaan worden voordat er een goed alternatief is.
DAB lag al een tijdje onder vuur nadat steeds meer nadelen van het systeem zichtbaar werden. Een groot probleem is dat net als bij FM de ruimte zeer beperkt is, maar hoe meer zenders er aangeboden worden hoe slechter de kwaliteit is. Die is sowieso niet al te best, want DAB maakt gebruik van de MP2-codec. Er zijn al wel oplossingen daarvoor, want er is nu een AAC+-codec die slechts de helft van de ruimte van MP2 nodig heeft. De ontvangers die werken met MP2 zijn niet geschikt voor AAC+. Daarnaast verbruikt een DAB-radio heel erg veel stroom in vergelijking met FM. Dat maakt het luisteren via een mobiele telefoon onhandig omdat de batterijen na een paar uur al leeg zijn. [JS/Radio.NL]
Update
Brief toegevoegd van minister Wijn aan de Tweede Kamer.