Twee kandidaten voor nieuw landelijk DAB multiplex VK

Mediaregulator Ofcom heeft twee inschrijvingen binnen gekregen voor de exploitatie van het nieuwe landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hierbij om 4 Digital Group, onder leiding van Channel 4 Radio, en National Grid Wireless, voorheen beter bekend als zenderexploitant Crown Castle.

Twee kandidaten voor nieuw landelijk DAB multiplex VK Komende zomer zal bekend worden gemaakt wie de komende twaalf jaar het nieuwe landelijke multiplex voor commerciële radio mag gaan exploiteren. Verwacht wordt dat in 2008 zal worden begonnen met de uitrol van het netwerk.

Begin december startte Ofcom de inschrijfprocedure voor een nieuwe landelijk DAB multiplex voor commerciële radio. Dit multiplex zal het derde landelijke multiplex in het Verenigd Koninkrijk worden. De huidige multiplexen zijn al in handen van de BBC en ‘Digital One’. Via laatstgenoemde zijn diverse commerciële radiostations te ontvangen, zoals Virgin Radio, Classic FM en Talksport.

Afgelopen woensdag sloot het inschrijftermijn voor het nieuwe multiplex. In totaal kreeg Ofcom twee inschrijvingen binnen: 4 Digital Group en National Grid Wireless.

4 Digital Group
4 Digital Radio Group, onder leiding van Channel 4, is van plan om tien radioprogramma’s aan te bieden via het multiplex. Hiervoor heeft Channel 4 een samenwerking gesloten met ondermeer Sky News Radio, Emap en UTV. Channel 4 zelf wil drie radiostations gaan verzorgen. Het gaat hierbij om een jongerenzender (E4 Radio), een talkzender (Channel 4 Radio) en een popzender (Pure4). Andere stations die via het multiplex zullen gaan uitzenden zijn: Talkradio, Closer (popzender voor vrouwen), Sunrise Radio (voor de Aziatische gemeenschap), Virgin Radio Viva (Virgin Radio, maar dan voor vrouwen), Original (pop-rock) en Radio Disney.

BSkyB en Chrysalis hebben de handen ineen geslagen voor een landelijke nieuwszender. Sky News Radio zal dan ook de tiende zender worden, die via het landelijke multiplex zal gaan uitzenden. Momenteel verzorgd Sky al de nieuwsuitzendingen op een aantal commerciële radiostations, waaronder Virgin Radio en Talksport. Zodra Sky News Radio van start gaat zal ook LBC News 1152, dat in Londen te ontvangen is via de middengolf, vervangen gaan worden door Sky News Radio. Op gepaste tijden zullen dan blokjes met lokale content als nieuws, sport, weer en verkeer voor Londen worden ingepast.

National Grid Wireless
National Grid Wireless (NGW) wil maarliefst twaalf radiostations gaan aanbieden via het multiplex. Een behoorlijk aantal, zeker gezien het feit dat Ofcom nog steeds vast houdt aan MP2 als standaard voor DAB-uitzendingen. Hierdoor blijft veel bandbreedte benodigd voor het uitzenden via DAB.

Het is de bedoeling dat NGW het multiplex alleen zal exploiteren. De radiostations zullen allen door andere partijen verzorgd worden. In de planning staan ondermeer een rockzender, een softpopzender, een zender voor vijftigplussers en een zender voor de Aziatische gemeenschap. Wie deze uitzendingen zullen gaan verzorgen is nog niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat Premier Christian Radio, Radio Luxembourg, Colourful en de kinderzender FunRadio elk een plakje zullen krijgen.

Opvallend is dat ook Channel 4 twee kanalen mag gaan verzorgen op dit multiplex. Of dit ook daadwerkelijk zal geen gebeuren is nog maar de vraag Channel 4 zelf zegt namelijk nog niet toegezegd te hebben aan NGW dat het de stations ook daadwerkelijk zal exploiteren.

Een andere opvallende naam in de lijst van NGW is BBC Asian Network. Mocht NGW het nieuwe multiplex gaan exploiteren, dan zal de ‘Beeb’ haar zender voor de Aziatische gemeenschap verhuizen van haar eigen multiplex naar het nieuwe landelijke multiplex. Hierdoor kan de geluidskwaliteit van de overige uitzendingen op het multiplex van de BBC flink verbeterd worden. [RS/Radio.NL]