Het Engelse radioconcern GCap Media dreigt te stoppen met Digital Audio Broadcasting (DAB) als de technologie zich niet sneller ontwikkelt en mediaregulator Ofcom blijft weigeren een datum vast te stellen voor het uitschakelen van de analoge radiofrequenties. Volgens ‘Broadcast Now’ hoopt Ralph Bernard, algemeen directeur van GCap, dat zijn ‘dreigementen’ ervoor zorgen dat Ofcom sneller gaat handelen.
De dreigementen van de baas van GCap zijn het gevolg van de recente beslissing die Ofcom eerder deze maand nam. De mediaregulator besloot namelijk nog geen datum vast te willen waarop de analoge radiofrequenties (AM en FM) worden uitgeschakeld. Dit tot groot ongenoegen van de grote radiogroepen in het Verenigd Koninkrijk.
Momenteel betalen alle commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk voor het gebruik van hun FM en AM frequenties. Dit te betalen bedrag bestaat uit een bepaald percentage van de omzet, aangevuld met een vast bedrag (Cash Sum).
Laatstgenoemde varieert van enkele duizenden euro’s tot 2,32 miljoen per jaar voor de landelijke zender Classic FM. Overigens zal dit bedrag in de nabije toekomst verlaagd gaan worden.
DAB
Nu Ofcom heeft aangekondigd dat er, met ingang van 2014, ook betaald moet gaan worden voor het gebruik van DAB-frequenties, zijn vele stations bang dat de kosten de pan uit rijzen. Het is overigens nog niet precies bekend hoe hoog de heffing precies zal zijn.
Ook het feit dat het in het Verenigd Koninkrijk nog steeds verplicht is om met de verouderde MP2 techniek uit te zenden is een doorn in het oog van met name de commerciële radiowereld. De DAB multiplexen zitten dan vaak overvol, waardoor de kwaliteit (bitrate) wordt verlaagd om ruimte te creëren.
Volgens Ralph Bernard (foto) is het daarom tijd voor een ‘digitale revolutie’ en dient er een datum vastgesteld te worden waarop de analoge radiofrequenties worden uitgeschakeld. Zelf zou men dit het liefst al in 2014 doen. Dat geeft bijvoorbeeld autofabriekanten genoeg tijd om hun nieuwe auto’s te voorzien van DAB-radio’s, iets wat nu nog niet of nauwelijks gebeurd. De datum die wordt vastgesteld hoeft volgens Bernard niet gelijk hard te zijn, maar dan is er in ieder geval een streefdatum.
Mocht Ofcom op korte termijn geen datum vast willen stellen, dan overweegt GCap om geheel te stoppen met DAB. Dit zou overigens flinke invloed hebben op het verdere succes van DAB. GCap is namelijk niet alleen met een groot aantal radiostations actief via DAB, middels ‘Digital One’ exploiteert het ook een landelijk multiplex en een goot aantal lokale multiplexen.
Volgens Ofcom is het vaststellen van een datum voor het uitschakelen van de analoge radiofrequenties niet zo eenvoudig als voor de televisiefrequenties. Deze worden in het Verenigd Koninkrijk tussen nu en 2012 gefaseerd uitgeschakeld. Voor televisietoestellen zijn bijvoorbeeld speciale ontvangers beschikbaar om digitale signalen op te vangen. Het huidige TV-toestel blijft daardoor bruikbaar. Voor radio ligt dit anders. Hiervoor zijn namelijk ‘nieuwe’ DAB ontvangers nodig. Het Verenigd Koninkrijk mag dan met ruim 5 miljoen verkochte DAB-ontvangers op de goede weg zijn, maar van de ‘oude’ vertrouwde radio’s met alleen FM en AM ontvangst zijn er naar schatting nog tussen de 100 en 150 miljoen in gebruik. Deze zouden dan in één klap waardeloos zijn. [RS/Radio.NL]