Radio Regenbogen test HD-Radio in Duitsland

Na Zwitserland, Frankrijk en Polen zal binnenkort ook in Duitsland de eerste radiozender gaan testen met HD (High Definition) Radio. Vanaf eind augustus zal de commerciële zender Radio Regenbogen via haar frequentie 102.8 FM in de regio Mannheim/Heidelberg een tweetal themazenders gaan aanbieden. Met de test hopen zowel het radiostation als zenderexploitant Media&Broadcast van T-Systems en de mediaraad van Baden-Württemberg (LFK) vast te kunnen stellen of HD-Radio ook geschikt is voor de Duitse radiomarkt.

Radio Regenbogen test HD-Radio in Duitsland Via de gewone (analoge) FM-radio zal op 102.8 FM het normale programma van Radio Regenbogen te ontvangen zijn. Middels een speciale HD-ontvanger zullen echter ook de themazenders Regenbogen Gold en Regenbogen Comedy te ontvangen zijn. Eind september zullen de eerste testresultaten bekend worden gemaakt.

HD-Radio wordt momenteel in een rap tempo ingevoerd in de Verenigde Staten. Hier zenden momenteel al ruim 1300 radiostations uit met dit digitale systeem. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders.

HD-Radio mag overigens niet verward worden met FMeXtra dat momenteel door een aantal radiostations in Nederland getest wordt. In Nederland is HD-Radio vooralsnog niet mogelijk. Doordat er sinds het Zerobase gebruikt wordt gemaakt van de (Near) Single Frequency Network techniek, zitten de frequenties in Nederland veelal te dicht op elkaar voor HD-Radio. FMeXtra kent dit probleem niet en gebruikt de restcapaciteit binnen de frequentie zelf. Radio 538 zendt momenteel via haar zenders in Zeeland (102.4 FM), Rotterdam (102.7 FM) en Hilversum (102.1 FM) de programma’s van Juize FM en Radio 10 Gold uit middels FMeXtra. Sky Radio doet dit met TMF Radio en Kink FM middels haar frequentie in Hilversum (101.2 FM), terwijl Q-music haar eigen signaal digitaal doorgeeft vanuit Lopik (100.7 FM). [RS/Radio.NL]