Deel DAB frequenties voor radio

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft de Tweede kamer toegezegd dat een deel van de digitale frequenties voor DAB (Digital Audio Broadcasting) exclusief gebruikt wordt voor radio. Een meerderheid van de Tweede Kamer vreesde dat nogal wat partijen van plan zijn om via de frequenties digitale televisie of andersoortige diensten dan radio aan te bieden.

In verband daarmee had toezichthouder OPTA al geadviseerd (PDF) om KPN uit te sluiten van het bieden op alle drie de T-DAB kavels. KPN begint volgend jaar met digitale televisie via DVB-H.

Sinds 2005 is de T-DAB standaard uitgegroeid van een digitale radiostandaard tot een mobiele digitale multimediastandaard. Daarmee is de standaard geschikt voor méér dan alleen digitale radio en concurreert ze met meer omroepstandaarden dan met alleen analoge FM. Naast ‘enhanced radio’ zijn mobiele televisie en interactieve DAB toepassingen denkbaar. In Zuid-Korea worden deze diensten al in ruime mate aangeboden maar ook in Europa wordt er veel op dit gebied geëxperimenteerd. [Emerce/Radio.NL]